DORH se počeo baviti i drugim putnim nalozima u SDP-u iz 2015. godine, na redu je Ministarstvo branitelja

DORH se počeo baviti i drugim putnim nalozima u SDP-u iz 2015. godine. Revizija je pronašla nepravilnosti i u Ministarstvu branitelja koje je tada vodio Predrag Matić, donosi RTL u večerašnjim vijestima.

Sumnjivi putni nalozi iz 2015. proganjaju članove bivše SDP-ove Vlade. Državno odvjetništvo, doznaje RTL Danas, otvorilo je izvide i zbog nepravilnih naloga u ministarstvu branitelja Predraga Matića.

“Za mene je to prvi glas i prva vijest, dapače, volio bih da to pogledaju – nisam nikad učinio ništa protuzakonito. Gledajte, ako branitelji prosvjednici meni nisu uspjeli pronaći ništa ni lažnu invalidnost, ni deset vikendica, ni lažni branitelj. Onda slobodno i ovo”, rekao je Matić.

Matićevo ministarstvo na putovanja je potrošilo oko 960 tisuća kuna. Državna revizija uočila je nepotpunu evidenciju, poput nenavedene svrhe putovanja. Isplaćivani su puno veći predujmovi uoči putovanja nego što je to bilo potrebno, a putnici su se u računovodstvu razduživali danima nakon propisanog roka od 7 dana nakon putovanja.

Državna revizija je poslala nalaz DORH-u, ali bez upozorenja da bi se moglo raditi o kaznenom djelu. “Uz nepravilnosti koje smo utvrdili u braniteljima 2015. nismo dostavljali dodatnu dokumentaciju jer te nepravilnosti nisu imale osnovanu sumnju na obilježja kaznenog djela?

Je li DORH naknadno tražio dostavu te dokumentacije? – Ne, DORH nas do danas nije tražio nikakvu dokumentaciju vezano za to izvješće”, rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

DORH još provjerava je li se u Ministarstvu branitelja netko okoristio državnim novcem, a u slučaju Ureda Vlade Zorana Milanovića jasno da je na temelju lažnih putnih naloga netko uzeo više od 540 tisuća kuna.

USKOK sumnja da je to učinio predstojnik Milanovićevog Ureda Tomislav Saucha. On je već četvrti dan u istražnom zatvoru. Bit će tamo sve dok se ne ispita sedmero predviđenih svjedoka. Njegova odvjetnica i supruga, nada se da će ispitivanja završiti prije nego što ona podnese žalbu na istražni zatvor.

“Moj suprug je dobro, dobro se osjeća. Sve što je govorio danima prije i prvog dana odlaska u DORH misli i dalje”, rekla je Ivana Saucha. Kako doznajemo, USKOK za svjedoka ipak nije predložio i Sauchi tada nadređenog Zorana Milanovića, a jesu li ga istražitelji naknadno ipak pozvali zasad nije poznato.

Facebook Komentari