Bivši ministar Panenić o HNS-ovom raju za uhljebe: Treba biti čudotvorac da bi se u toj firmi preko noći stanje moglo promijeniti

Piše: Dražen Prša

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić u ekskluzivnom intervju za „Hrvatsku danas“ otkrio je niz detalja koji do sada nisu bili poznati javnosti, ili su se „povlačili ispod tepiha“. Tako je komentirao i stanje u jednoj od, za Hrvatsku najznačajnijih i strateški važnih tvrtki „Narodne novine“, koje su na krahu, ili bolje rečeno financijskom izdisaju – kolapsu.

„Stanje u toj firmi može se gledati kroz nekoliko faza. Narodne novine nekada su bile jedno stabilno društvo, koje je uzelo veliki udio u javnoj nabavi, službenog dijela javnih informacija i sl., imale su i trgovinski dio poslovanja, no vidi se da se niz godina nije ulagalo u te prostore, u tvrtku, i tvrtka je kopnila, malo, po malo. Ipak, moram kazati da je još u 2015. godini doneseno par bitnih, za društvo teških odluka koje su strašno narušile poslovanje i uzrokovale jako veliki minus“ – kazao je Panenić.

Dodao je, da kad se saznalo za strašno veliki minus, pokušalo se nešto učiniti, smijeniti Nadzorni odbor i Upravu društva, imenovati novu, kako bi se sredilo stanje oko poslovanja sa Hrvatskim nogometnim savezom gdje su ostale ogromne zalihe na lageru koje su na teretu, a drugo je poslovanje oko tiskarskog dijela gdje je nabavljena nova oprema, zapravo poslovanje oko toaletnog papira koja nije u funkciji.

Nova Uprava koja preuzima Narodne novine mora se sada uhvatiti s tim poslovima raščišćavanja svih nedoumica, i raznih negativnosti koje su vladale u toj firmi. Potrebno je napraviti kvalitetnu analizu, odnosno da trgovački dio posluje onoliko koliko može najbolje i da ne ugrozi poslovanje službenog dijela, kaže Panenić.

„Nema se što kriti, riječ je o ogromnom minusu poslovanja, bilo je riječi o oko 17 milijuna kuna, no kako se u stvari nije moglo sve sagledati, i nije bilo pravog uvida u stanje, postoje naznake da je riječ o nekih 40 milijuna kuna minusa, na što je trebalo žurno reagirati kako bi se utvrdilo stvarno stanje poslovanja“ – kazao je Panenić.

Vlada je početkom siječnja, a na prijedlog glavnog Plenkovićevog stratega za državnu imovinu Gorana Marića predložila novu Upravu Narodnih novina na čelu s Branimirom Gudeljom, tvrtku za koju poznavatelji gospodarsko političkih kretanja kažu da je bila nekadašnji HNS-ov raj za uhljebljivanje, od koje se očekuju drastični rezovi, kako po kadrovskim pitanjima, pitanjima „zakamufliranih“ privatnih i službenih putovanja, enormno nepojmljivih korištenja službenih vozila, i niza onoga što se godinama događalo u toj firmi, pod patronatom HNS-ovih i SDP-ovih političkih dužnosnika koji su djelovali „iza ugla“.

Da bi novi predsjednik Uprave Narodnih novina Branimir Gudelj mogao dobiti pravi uvid u analizu poslovanja, da bi mogao saznati pravo financijsko poslovanje unutar te tvrtke, naš izvor tvrdi da će morati napraviti drastične promjene, oko sebe okupiti stručan tim poznavatelja poslovnog djelovanja unutar tvrtke, jer dosadašnji način rada, više je sličio na prijateljsko interesno djelovanje, nego poslovno opravdano obavljanje zadataka za dobrobit firme.

„Preko noći sve se u Narodnim novinama neće moći sagledati, no kako je kod njih promijenjen samo jedan član Uprave a dva su ostala od prije, vjerujem da će novom predsjedniku Uprave Branimiru Gudelju biti lakše, jer uz neka nova kadrovska rješenja i stvaranja stručnog tima od povjerenja, vjerujem da bi kroz tri mjeseca mogao povući prve konkretne poteze kako bi se ta strateška firma stabilizirala i povratila ugled bar u djelu onoga što je kroz niz godina uništeno.

Treba biti čudotvorac da bi se u toj firmi preko noći stanje moglo promijeniti, to bi mogla jedino osoba koja je iz iste branše, koja je godinama radila takve poslove, jer za to treba određeno vrijeme kako bi se ponovno uspostavili kontakti s tržištem, dobavljačima, proizvodnjom, obvezama ali i što je najvažnije da novi predsjednik Uprave postavi strukturu svojih ljudi koji će povoditi ono što je za firmu najbolje“ – kazao je za Hrvatsku danas Tomislav Panenić.

Panenić u Saboru progovorio o pljački Inine tvrtke Crosca, Štern objasnio, zapravo: Tko je jamio-jamio je

Tomislav Panenić : Ubi nas birokracija, Vlada uvozi 300 vozača, umjesto da se našima olakša polaganje ispita

Facebook Komentari