Neki u SDP-u strahuju da bi Saucha mogao svašta ispričati istražiteljima; evo koji mu je bio prvi, pomalo zaboravljeni skandal

– Nisu ista generacija, Saucha je puno mlađi, ali Milanović je imao povjerenja u njega, no znao se i ružno istresati na njemu. Ovaj bi istrpio, pa bi se on istresao na niže razine. Saucha je bio posesivan spram Milanovića, nije trpio da mu je netko bliži od njega samog. Saucha je patio na moć, položaj, iz te je pozicije crpio samopouzdanje. Zapravo je preplašeni dečko koji nije bio dorastao funkcijama na koje ga se postavljalo. Ali Saucha je osoba kojoj su poznate sve Milanovićeve tajne i koja je istodobno najslabija karika iz njegova kruga – opisuje sugovornik Jutarnjeg lista njihove odnose.

Upravo zato neki u SDP-u strahuju da bi Saucha mogao svašta ispričati istražiteljima, piše Jutarnji list.

Sauchu se dosad vezalo uz dva skandala: u prvom se našao 2013., kada se otkrilo da je tvrtka Plinacro sklopila ugovor s odvjetničkim uredom čija je suvlasnica bila njegova supruga Ivana Saucha, a u drugom 2015. kad je na Sljemenu, prema svjedocima, Saucha vrijeđao policajce i prijetio im poznanstvom s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, piše Jutarnji list, a to su uglavnom prenosili tzv. mainstream mediji.

No, puno veći skandal s nešto većim iznosima veliki mediji uglavnom zaobilaze, a dogodio se u trokutu Milanović-Saucha-Radman.

Izigravajući gotovo sve zakone RH, posebno one koji se tiču javne nabave, Ured premijera Vlade Republike Hrvatske potpisao je ugovor s Hrvatskom radio televizijom za organizaciju svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. HRT je, bez da je raspisao natječaj, od tog iznosa podijelio podizvođačima, privatnim tvrtkama i kolegama iz Slovenije 2,6 milijuna kuna, pisao je Index u srpnju 2013. godine.

Nije bilo javne objave

No, krenimo redom. Ured premijera potpisao je, kao što pokazuju dokumenti koje Index ekskluzivno objavljuje, ugovor s HRT-om na temelju “pregovaračkog postupka bez prethodne objave”, što znači da formalno nije raspisan natječaj već se unaprijed odabrao HRT. Ugovor je potpisan pod brojem 36/UPVRH2013 i to za usluge “produkcijsko-tehničke podrške za realizaciju projekta organizacije proslave ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije”.

Ugovor je potpisan 26. lipnja, odnosno svega pet dana prije same svečanosti!

Kada se ne objavljuje javni natječaj tada javni naručitelj, u ovom slučaju Ured premijera Zorana Milanovića, mora u dokumentaciji navesti obrazloženje odluke zašto su se odlučili na sklapanje ugovora bez objave poziva na nadmetanje.

Zanimljivo je da su iz Vlade naveli kako je riječ o “iznimnoj žurnosti koja je izazvana događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti prema striktnim uvjetima navedenim u Zakonu”!?

Kakva “iznimna žurnost” ako se prije dvije godine znalo da ulazimo 1. srpnja?

Što točno Vlada nije mogla predvidjeti, ostaje nejasno. Naime, da će Hrvatska ući u Europsku uniju 1. srpnja ove godine postalo je službeno još u lipnju 2011. godine, znači prije točno dvije godine i mjesec dana. Od tada pa do danas bilo je dovoljno vremena da se raspiše natječaj i izabere najbolji ponuditelj po najpovoljnijoj cijeni.

No, to nije učinjeno. Na koncu ni HRT nije mogao sam izgurati posao već je angažirao podizvođače pa je nejasno zašto je zapravo izabran HRT, a ne direktno netko drugi. Za eventualno manju cijenu. Naravno.

HRT-u 3,2 milijuna kuna od čega je podizvođačima dao više od 2,6 milijuna kuna

Tu nije kraj. Ugovor između Vlade i HRT-a podrazumijevao je da HRT može imati podizvoditelje. Ukupna vrijednost natječaja u ugovoru je 3.203.355 s PDV-om, a podizvoditeljima iz tog ugovora namijenjeno je 2.145.991 kuna i to bez PDV-a. Iako je običaj da se ugovorima navodi cijena s PDV-om čini se da je namjerno u tom dijelu cijene za podizvoditelje izuzet PDV. Prema ugovoru to znači da je gotovo cijeli novac namijenjen HRT zapravo završio u rukama podizvoditelja odnosno više od 2,6 milijuna kuna.

Objavljeno je da su ukupni troškovi svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju umjesto 5,2 milijuna povećani za dodatnih 1,3 milijuna kuna. Predsjednik radne skupine koja je organizirala proslavu bio je Tomislav Saucha, a tada nisu htjeli u Vladi objasniti zbog čega su troškovi narasli za dodatnih 1,3 milijuna kuna već su objavili troškovnik.

Mnogi su uvjereni da je upravo ovaj ugovor ta razlika, odnosno da su napuhani troškovi nastali baš zbog ovakvog ugovora Vlade s HRT-om jer, s obzirom na viđeno, cjelokupna produkcijsko-tehnička podrška nije mogla “pojesti” više od polovine tog budžeta.

Facebook Komentari