Grmoja: Situacija oko Martine Dalić i Ine je opterećujuća okolnost, kao i potpis njenog supruga u Aferi Crosco

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, nakon što se oko godinu dana dogovarao s voditeljem emisije. Na početku emisije odmah je oštro osudio sinoćnji napad suzavcem u zagrebačkom noćnom klubu. U ovoj zemlji se svatko mora osjećati sigurno, bez obzira na vjeru, naciju, spolnu orijentaciju. Pozivam policiju da ispitaju cijeli slučaj, rekao je Grmoja.

Govoreći o glasovanju o iskazivanju povjerenja ministru znanosti Pavi Barišiću, Grmoja je kazao da se oporba uopće nije pripremila za raspravu. Njihov cilj je bio destabiliziranje Vlade, raskol Mosta i HDZ-a pa smo procijenili da u tome nećemo sudjelovati. Tu smo dobro procijenili. Ti isti ljudi koji su sada veliki moralizatori, glasovali su za ustavnu sutkinju koja je dokazani plagijator, a u ovom slučaju imaju nešto drugačije kriterije. Pričao mi je profesor Podolnjak kada je na Odboru za Ustav rekao kolegici Vesni Pusić i Peđi Grbinu da nije u redu da se glasuje za nekoga tko je dokazani plagijator na još veću poziciju nego što je pozicija ministra, tada Pusić nije imala komentara, a Grbin je rekao – morat ću s tim živjeti, kazao je Grmoja.

Smatra da je rasprava bila ogledni primjer licemjerja. Još je gore što se čelnik oporbene stranke HNS-a Ivan Vrdoljak nije ni pojavio na samom glasovanju. Mi tu priču ovime nismo zaključili, nismo dali povjerenje Barišiću, ali nismo htjeli sudjelovati u ovom igrokazu koji je unaprijed pripremljen. Most bi se samo opet prikazao kao neki destabilizirajući faktor da smo drugačije postupili. Slučaj Barišić treba se još trezveno proanalizirati, rekao je Grmoja.

Čeka se, dodaje, odgovor sa Sveučilišta u Augsburgu gdje je pokrenuta prijava zbog doktorske disertacije ministra Barišića. Ja mislim da bi tada opcija bila nekakvi novi izbori jer ako mi glasujemo protiv ministra koji je u vladi, iza kojeg stoji i premijer, onda smo iskazali nepovjerenje.

Mislite li da bi došlo do novih izbora?

Pa ja mislim da bi u tom trenutku moralo doći do novih izbora da smo na taj način postupili. Mi ovime nismo zaključili ovu priču, to sam na početku odmah rekao, tražimo da se sve ispita, istaknuo je Grmoja.

Voditelj Aleksandar Stanković pitao je Grmoju smatra li da on, kao bivši profesor, šalje krivu poruku učenicima – da se može prepisivati i ostati nekažnjen. Ja ne šaljem takvu poruku.Mi smo svojim glasovanjem pokazali da tražimo da se ovaj slučaj ispita. Nismo stavili “točku na I”, kao npr. zastupnici HSLS-a, Darinko Kosor koji je glasovao protiv. Mi tu nismo postupili kao klasični koalicijski partner. To je možda i odgovor gospodinu Kreši Beljaku na pitanje o koaliciji i suradnji. Da, radi se formalno o koaliciji, ali nije koalicija kakvu smo viđali posljednjih 20-ak godina u hrvatskoj politici. Nismo željeli na zahtjeve senior partnera, HDZ-a, glasovati po njihovom mišljenju, kazao je Grmoja.

Na pitanje zašto Most predlaže izmjene zakona o arhivima, kada Ministarstvo kulture također radi na tome i prema njihovom priopćenju, puno temeljitije, Grmoja je kazao da je očito to neka promjena priče u odnosu onoga što je bilo.

Na pitanje voditelja misli li da je Martina Dalić u sukobu interesa, ako ništa drugo, zbog slike na kojoj je suprug s druge strane stola u pregovorima vlade i Ine Grmoja je rekao da to nije dobro.

“Mislim da je to sam premijer shvatio kad M. Dalić nije stavio u pregovarački savjet. Ili njenog supruga maknuti iz Ine”, rekao je Grmoja.

O aferi Crosco Grmoja je podsjetio da je Panenić imao govor u Saboru o tome.

To je slučaj koji treba istražiti, a potpis Nike Dalića je opterećujuća okolnost. To nije dobra stvar za njega, ocijenio je Grmoja.

Novi problem u Plenkovićevoj vladi: suprug Martine Dalic potpisao sumnjivu transakciju Inine tvrtke Crosco

Facebook Komentari