24.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zuroff: Stepinac ne može biti heroj, ne zaslužuje spomenik, čast mi je...

Zuroff: Stepinac ne može biti heroj, ne zaslužuje spomenik, čast mi je primiti orden od Nikolića

“Alojzije Stepinac, čovjek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac, ni heroj”, rekao je direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff.

Povodom otkrivanja spomenika Alojziju Stepincu u Osijeku, Efraim Zuroff je rekao da je riječ o čovjeku koji ne zaslužuje tako nešto, budući da je pozdravio ustaški režim i bio svećenik ustaškom poglavniku Anti Paveliću.

Dodao je da je žalosno to što je gradonačelnik Osijeka sudjelovao u otkrivanju spomenika Stepincu, te je istakao da je Centar Simon Wiesenthalosudio postavljanje spomen-ploče s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” na spomenik hrvatskim vojnicima poginulim u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, u blizini Jasenovca.

Zuroff ističe da mu predstavlja čast primiti orden od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na Dan državnosti Srbije – 15. veljače.

“Ne radim ovo što radim da bih dobivao priznanja i odlikovanja, već zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, točno sjećanje na Holokaust i da masovne ubojice poput Pavelića i Dinka Šakića, komandanta Jasenovca, ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lijepo”, rekao je Zuroff.

Najnovije

Još iz rubrike