Otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru, simbol neuništivosti ovoga grada

Piše: Dražen Prša

Uz glasove zbora „Petar Zoranić“, igrokaz glumaca zadarskog Kazališta lutaka, trodimenzionalnu animaciju i vatromet, u petak u večernjim satima svečano je otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru.

Otvaranju su nazočili predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, mnogi drugi visoki gosti i uzvanici i brojni Zadrani.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta uvodno je pozdravio sve nazočne i ovom prigodom istaknuo kako je Kneževa palača istinski simbol zadarske umjetnosti, spomeničke baštine, urbanog i kulturnog identiteta ali i simbol ratnog stradanja pobjede, obnove i simbol neuništivosti ovoga grada.

“Obnovili smo i Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića, na kojoj smo se sada okupili, a sa sadržajima koje dobivamo u Kneževoj palači, bez dvojbe, ovaj dio grada postaje središte kulturnih zbivanja, prostor nadahnuća i kreativnosti”.

“Za nas Zadrane ova Palača nije samo spomenička baština. Ovo je mjesto za koja nas vežu najdublja osobna sjećanja i emocije – posuđene knjige iz Gradske knjižnice, zvuci nota iz Glazbene škole, baletni koraci, melodije Gradske glazbe i Zoranićevaca, najava vijesti Radio Zadra uz zvuke Dešpaljeve Mobe, podsjetio je gradonačelnik Kalmeta dodajući da su druženja brojnih naraštaja unutar ovih zidova prekinuti svirepim granatiranjem početkom listopada 1991., kada je bivša Jugoslavenska narodna armija iz vojarni u gradu, namjerno i bešćutno razorila ovo vrijedno zdanje.

„Kneževa palača je obnovljena, a Gradska uprava je i na ovom projektu pokazala svoju ozbiljnost i učinkovitost. Obnova Kneževe palače od nacionalnog je, ali i europskog značaja. To potvrđuje i činjenica kako je riječ o jednom od prvih realiziranih projekata u Hrvatskoj financiranih iz strukturnih fondova EU. Ovo je najveće pojedinačno ulaganje iz tih fondova u hrvatsku kulturnu baštinu. Slijede nam novi izazovi u kojima ćemo opet, kao Gradska uprava, pokazati efikasnost u ostvarivanju najzahtjevnijih projekata – Providurova palača koja je skupa s obnovom gradskih bedema u novom natječaju, vjerujem s dobrim šansama za konačnu realizaciju, kazao je gradonačelnik Kalmeta“ – zahvalivši svim partnerima na projektu i poželjevši svim Zadranima i gostima dobrodošlicu u Kneževu palaču.

Obnova je započela u listopadu 2014. godine, a ukupna vrijednost projekta je 37.799.651 kuna.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković čestitao je Gradu Zadru na uspješnoj realizaciji ovog vrijednog projekta.

Facebook Komentari