Budimir: Korupcija nije ni lijeva ni desna. Ne postoji društvo koje ima 100 posto iskorijenjenu korupciju

Predsjednica Transparency International Hrvatska, Davorka Budimir za N1 komentirala je pad Hrvatske na ljestvici indeksa korupcije i najnoviju korupcijsku aferu, onu u kojoj je Tomislav Saucha osumnjičen za nepravilno isplaćivnje dnevnica.

Je li politička korupcija rak rana našeg društva?

Kad se izvlači državni novac u privatne svrhe to je posebno osjetljiva tema. Kakva nam je kontrola?

Postoje različiti mehanizmi da se to onemogući, ali treba raditi na prevenciji. Čini nam se da je pravi trenutak da kažemo onima koji sada raspoređuju pojedince na dužnosti, da rade s posebnom pažnjom. Ono što ne smije raditi privatnik ne smije ni država. Zamislite, dnevnice isplaćivati u kešu, to nije moguće više.

Korupcija nije ni lijeva ni desna. Ne postoji niti jedno društvo koje ima 100 posto iskorijenjenu korupciju. Moramo težiti da se korupcija suzbije jer ovako mi loše utječemo svojim ponašanjem, a pogotovo političari, na ono što tražimo od suradnika, kolega i djece. Nema pozitivnih društvenih vrijednosti ako se istovremeno ponašamo suprotno od onoga što zastupamo.

Sad se zaredalo nekoliko slučajeva korupcije…

Vratili smo se na ljestvici ispod 50 bodova, a to su korumpirane države. S ulaskom u EU napravili smo dobar zakonodavni okvir. Nedostaje nam provedba. Pokazali smo se nezrelima i smatramo da političke stranke moraju imati bazen ljudi koje postavljaju na dužnosti jer stranačka podobnost nije dovoljna za obavljanje javnih poslova.

Loše je to za SDP kao stranku, ne zato što je sada u oporbi nego jer je imala slogan ”radom i poštenjem”. To nije dobro za konsolidaciju cijelog sustava. Sad se pokazuje da na temelju pojedinačne neodgovornosti se dovodi cijela stranka u jako lošu poziciju.

Može li to naštetiti našem ugledu u svijetu?

Imali smo izjavu da je Hrvatska novo lice korupcije u Europi. Mi smo pali za 2 boda. Nijedan od tih korupcijskih problema nismo riješili. Mogli bi se pretvoriti u nesigurnu državu. Građani odlaze iz države jer žele uređeni sustav. Pogledajte pravosuđe. Ako se na presudu čeka 10 godina to je kao da dođete na tulum u pola 4 kad su svi pijani i nitko vas ne sluša. U takvoj smo sada situaciji…

Facebook Komentari