13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu – 150 izlagača iz 8 zemalja

Piše: Dražen Prša

Kao izaslanik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dražavni tajnik Tugomir Majdak danas je u Gudovcu otvorio „13. Međunarodni pčelarski sajam“ koji je okupio preko 150 izlagača, proizvođača meda i pčelarskih proizvoda, kao i proizvođača mehanizacije i opreme.

Otvarajući sajam državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je:

„Ministarstvo daje potporu manifestaciji kao mjestu promocije poljoprivrednih proizvoda hrvatskih pčelara, osobito raduje činjenica konstantnog porasta broja pčelara i pčelinjih zajednica u posljednjih desetak godina, trenutno preko 13.000 pčelara u RH, hrvatski med kao najčešći proizvod koji proizvode pčelari je siguran i kvalitetan proizvod za naše potrošače jer prolazi sustav kontrole, iako od 2013. godine bilježimo povećani uvoz meda, ministarstvo kroz svoje mjere i Nacionalni pčelarski program ima za cilj veću zastupljenost hrvatskog meda na našem tržištu i pojačani izvoz“ – kazao je Majdak.

tugomir majdak25

Dodao je da raduje što su i pčelari krenuli s sustavom zaštite svog proizvoda oznakama kvalitete, pa nakon Slavonskog meda koji je nakon dobivanja nacionalne oznake izvornosti u proceduri dobivanja iste i na EU razini, pčelari iz Zagorja i Istre kreću sa sličnim inicijativama.

Vlada RH izmijenila je Zakon o javnoj nabavi koji će svakako utjecati na veću potrošnju domaćeg meda kojeg odlikuje kvaliteta i svježina a nacionalni pčelarski program za razdoblje 2017.-2020 preko svojih 8 mjera osigurava godišnje 2,25 mil. eura za pčelare, udruge, savez i znanstvene institucije, a objava pravilnika za provedbu se očekuje najkasnije u ožujku, kazao je Tugomir Majdak.

tugomir majdak7

U sklopu vodećeg specijaliziranog sajma za pčelarstva u ovom dijelu Europe održavaju se i brojna stručna predavanja, a ukupno sudjeluje 8 zemalja.
tugomir majdak2

Share This Article