Vukovar domaćin 11. Europskog prvenstva u malom nogometu za svećenike

Humanitarna nogometna utakmica između reprezentacije „Vatrenih 1998." i Nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika, održana je u utorak 26. svibnja na Gradskom stadionu Segesta u Sisku. Povod utakmice bio obilježavanje dvadeset godina postojanja reprezentacije svećenika, a sve prikupljene donacije namijenjene su za potrebite studente Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić". Utakmici je prethodilo polaganje vijenaca i molitva na grobu bivšeg predsjednika HNS-a Đure Brodarca i sportskog novinara Branka Kanižaja, a koji su bili među organizatorima prve utakmice svećeničke reprezentacije 24. travnja 1995. godine, odigrane upravo u Sisku protiv svećeničke reprezentacije Austrije. Molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, a vijence su položili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici HNS-a Pero Šarić i Stjepan Merkaš, izbornik nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika vlč. Krešimir Žinić i predstavnik Nogometnog saveza SMŽ Branko Ljubešić.a travnjaku Gradskog stadiona, na kojem se okupilo oko 2500 gledatelja, slavljeničku utakmicu odigrali su „Vatreni 1998“: Marijan Mrmić, Elvis Brajković, Robert Kovač, Igor Tudor, Mario Cvitanović, Danijel Šarić, Krunoslav Jurčić, Niko Kovač, Boris Živković, Goran Vlaović, Boško Balaban, Željko Pavlović, Mladen Ivančić, Petar Krpan, Marko Babić, Mario Tokić, Fabijan Komljenović, Damir Mužek, Arijan Kozniku, Robert Špehar i Nino Bule, uz koje su na klupi bili Zorislav Srebrić i Marijan Vlak, te Svećenička reprezentacija: Marinko Jelečević, Josip Starčević, Kristijan Stojko, Domagoj Matošević, Tadija Crnjak, Darko Banfić, Alojz Ćubelić, Mladen Parlov, Josip Blažon, Žarko Relota, Dražen Dukić, Ivica Mađer, Kruno Juraković, Vladimir Brizić, Davor Tomić, Goran Antunović, Josip Horvat i Krešimir Žinić, igrač i izbornik. Na kraju su rezultatom 7:3 slavili „Vatreni“, a strijelci su bili: Cvitanović, Antunović,

Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika domaćin je 11. Europskog prvenstva u malom nogometu za svećenike, koji će se od 20. do 23. veljače 2017. godine održati u Vukovaru.

Svećenici iz različitih europskih zemalja okupljaju se jednom godišnje kako bi se natjecali kroz organizirano prvenstvo u dvoranskom nogometu, javljaju iz Grada Vukovara.

Ova ideja protekla je upravo od hrvatskih svećenika. Do sada je organizirano deset prvenstava, a hrvatski svećenici imaju čast, ujedno i veliku obavezu, po drugi put biti domaćini prvenstva nakon Zagreba i Križevaca 2006. godine. Hrvatska reprezentacija osvojila je kroz 10 natjecanja 2 zlata, 3 srebra, 3 bronce i dvaput 4. mjesto.

Grad Vukovar izabran je za domaćina s posebnim razlogom jer je nakana drage goste i prijatelje upoznati s novijom hrvatskom poviješću te samom događaju dati i humanitarnu notu.

Naime, sav prihod s finalnog dana, 23. veljače, namijenjen je kao skromna pomoć izgradnji Križnog puta u Vukovaru.

Na EP u Vukovaru nastupit će svećenici iz 15 zemalja: Portugal, Italija, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan i domaćini Hrvatska.

Pokrovitelji 11. Europskog prvenstva u malom nogometu u Vukovaru su Đakovačko – osječka nadbiskupija, Grad Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija, a u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

Dražen Prša

Facebook Komentari