Strani analitičari pišu o tempiranoj bombi: Kolaps Agrokorovih dionica, spalio je mnoge mostove s bankama

Analitičar Reutersa Robert Smith objavio je zabrinjavajući članak o financijskom stanju najveće kompanije u Hrvatskoj, Agrokora, objašnjavajući “kolaps Agrokorovih dionica”, javlja N1.

Zajmovi tvrtke PIK unutar Agrokora prijete vlasnicima dionica, navodi se u Reutersovom tekstu. Jedan bankar opisao je PIK kao “tempiranu bombu”.

Veličina tog duga mogao bi se napuhati, ako se njegovom rješavanju ne pristupi brzo.

Bankar s kojim je razgovarao navodi da je Agrokor “spalio mnoge mostove s bankama” zbog svoje neodlučnosti i oklijevanja.

“Sada se čini da su propustili brod dva puta i sada za to počinju plaćati cijenu”, navodi on.

Drugi bankar navodi da je kompanija propustila priliku rane 2015. godine, kada nije refinancirao dio dugova, odnosno obveznica i kredita, među ostalim podignutim na ime Marcatora. On navodi da je Agrokor tada, umjesto odustajanja, trebao refinancirati obveznice i platiti dio duga, umjesto da pokušaju riješiti cijeli dug jednim potezom teškim tri milijarde eura.

Jedan se investitor požalio i na obmanjujuća, premda legalna izvješća.

Agrokor nije htio komentirati svoje računovostvene politike, niti svoje planove za financiranje, navodi Reuters.

“Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru, jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obveze i kredite. Sberbank kreditira različite gospodarske subjekte. Ako će se Agrokor ponovno obratiti, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalaze”, rekao je, podsjetimo, ruski veleposlanik Anvar Azimov, na konferenciji za novinare u povodu Dana ruske diplomacije.

Je li to zadnji čavao u lijesu Agrokora: Rusi više neće davati kredite, mora se vratiti novac, kaže veleposlanik Azimov

Facebook Komentari