Novi problem u Plenkovićevoj vladi: suprug Martine Dalic potpisao sumnjivu transakciju Inine tvrtke Crosco

Niko Dalić, suprug potpredsjednice Vlade Martine Dalić i T.Thür odobrili kupovinu Drill Transa, a novac završio na of shore računima.

Nastavljajući istraživanje o izvlačenju 40 milijuna USD iz Inine tvrtke Crosco na račune off shore kompanije, HRT-ov novinar Dražen Majić doznao je tko su bili predstavnici Republike Hrvatske u tom poslu i zbog čega nisu spriječili taj sumnjivi posao.

Hrvatski sabor i današnji rad počeo je sa stankom. Ovoga puta to je zatražio Tomislav Panenić (Most) rekavši da nam je kriminal iz prošlosti i dalje omča oko vrata. Pritom je spomenuo Ivu Sanadera, Jozu Petrovića, Zsolta Hernadija te predsjednika uprave OTP banke Sandora Csanyija.

Upravo se najbogatiji Mađar dovodi u vezu s off shore kompanijama na koje je uplaćen novac prilikom kupnje Rotaryja i Drill Transa.

Mađarski mediji uočili su vlasničku vezu prodavatelja iz tvrtke Rotary 2003. godine s američkom kompanijom Roscop poduzetnika Kalmana Totha za kojeg su tvrdili da je blizak OTP banci i MOL-u. Csany je u trenutku transakcija bio potpredsjednik Nadzornog odbora MOL-a.

HRT je u posjedu zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora Crosca na kojoj je donesena odluka o kupnji Drill Transa za 20 milijuna USD. Odluku su potpisali i hrvatski predstavnici Tomislav Thür i Niko Dalić koji su i dalje istaknuti čelnici Ine. Nama su danas nedostupni, ali ne i Vladi koja od njih očekuje objašnjenja.

Državni tajnik za eneregtiku Ante Čikotić izjavio je: Tražim očitovanje hrvatskih predstavnika u Ini i očekujem da će nadležna tijela ispitati činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj.

Ministar mjerodavan za državnu imovinu, Goran Marić, istaknuo je da očekuje reakciju DORH-a.

Bivši predsjednik Uprave Crosca Bojan Milković koji je vodio spornu kupnju, cijelu priču ni danas nije htio komentirati.

Panenić u Saboru progovorio o pljački Inine tvrtke Crosca, Štern objasnio, zapravo: Tko je jamio-jamio je

Facebook Komentari