Dačić ponovo na nogama, Kosovo ide u formiranje svoje vojske, Thaci pozdravlja inicijativu parlamenta

Na dnevnom redu Skupštine Kosova je prijedlog o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u oružane snage, na inicijativu Dauta Haradinaja, zastupnika oporbene Alijanse za budućnost Kosova.

Inače, za donošenje odluke o formiranju vojske potrebna je dvotrećinska većina glasova svih zastupnika, kao i dvotrećinska većina manjinskih zastupnika u Skupštini Kosova, međutim toj ideji protive se Srbi na Kosovu.

Daut Haradinaj, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, sigurnost i nadgledanje Sigurnosnih snaga Kosova, jučer je na sjednici Odbora izjavio da smatra da je rasprava o toj temi neophodna, ali da se ne smije shvatiti kao napad niti na međunarodne mehanizme na Kosovu, niti na Srbe koji žele blokirati formiranje kosovske vojske.

“Sad je došlo vrijeme da formiramo vojsku i da čuvamo zemlju, bez ugrožavanja bilo koga i to treba, u Skupštini Kosova. Moje kolege iz Odbora pozivam da nam pomognu u tome. Nitko nema potrebe za uzrujavanjem, ponajmanje manjine, koje smatraju da stvaranje vojske nekog ugrožava. To apslutno nije točno, jer mi imamo prisustvo NATO-a, naš cilj je da budemo dio NATO-a i vjerujemo da će i sama srpska zajednica biti dio naše vojske”, kazao je Haradinaj.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da Priština nema pravo na formiranje oružanih snaga na Kosovu “, jer je jedina oružana sila koja može postojati na Kosovu, oružane snage Ujedinjenih naroda, a to je KFOR”, izvještava Koha.net ,

Što se tiče izjava predsjednik Kosova Hashima Thaçija koji kaže da hitno treba donijeti odluku o formiranju oružanih snaga na Kosovu, Ivica Dačić na RTS-u rekao je da je se odluka ne može donijeti bez glasova Srba.

“To će biti dodatni faktor nestabilnosti. Borit ćemo se svim političkim sredstvima da se to ne dogodi. Ako zastupnici Srpske liste glasuju u skladu s interesima srpskog naroda na Kosovu, onda neće podržati formiranje vojske Kosova “, rekao je Dačić.

Facebook Komentari