Beus Richembergh: Ako se optužbe protiv Sauche pokažu točnima, neupitna je politička odgovornost Milanovića

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je lišenje slobode, određivanje istražnog zatvora i pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Tomislava Sauche (SDP). Predsjedniku Sabora takakv je zahtjev podnio DORH. Stižu reakcije na ovu odluku.

Miljenić i Grbin: SDP traži pravednu i brzu istragu

“Radi se o teškim kaznenim djelima i ljudski mi je izuzetno teško jer se radi o kolegi i prijatelji. Teško mi je vjerovati da bi on počinio takvo kazneno djelo. Ali je naša dužnost uvažiti zahtjev DORH-a, čekati da se provede postupak i se nadati se da će se što prije utvrditi počinitelj i kazniti”, izjavio je Peđa Grbin. Dodao je kako se ne radi o kaznenim djelima povezanim uz rad bivšeg premijera Milanovića, “ali se odgovornost preslikava na sve nas”.

“SDP i mi, čim smo čuli za to zatražili smo brzu istagu. I dalje ćemo inzistirati da ona bude pravedna i da ide što prije”, izjavio je sinoć u Saboru SDP-ovac Orsat Miljenić. “SDP će podržati skidanje imuniteta. To je u interesu svih, istina se mora saznati”, kazao je Miljenić. Dodao je da on osobno, kao čovjek – vjeruje Sauchi.

HNS: Ako su optužbe točne, Milanovićeva odgovornost neupitna

Predsjednik Kluba HNS-a Goran Beus Richembergh izjavio je novinarima u Saboru kako je, ako se optužbe protiv Tomislava Sauche pokažu točnima – “neupitna politička odgovornost Zorana Milanovića, ali i odgovornost mnogo više ljudi koji su u lancu sudjelovali”. “Duboko vjerujemo da DORH zna što radi, jer se nebi odlučio za traženje lišavanja slobode. Vjerujemo u nevinost svake osobe, dok se ne dokaže suprotno. Bez obzira na bizarnost slučaja, jer se radi o relativno nevelikom iznosu – tehnologija kojim se iz tjedna u tjedan izvlači novac je stravična”, poručio je Beus Richembergh.

Podsjetimo, Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate. Prema nalazu za 2015. trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307. 785 kuna za inozemne dnevnice. Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Ispada da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine. Zanimljivo je da su sva putovanja trajala između 9 i 12 dana.

Slavko Goldstein i Neven Budak tvrde kako su radili volonterski, a dnevnice nisu dobili. obio dnevnice nikakove niti za inozemstvo niti za zemlju”, rekao je Goldstein. Budak kaže kako je u inozemstvo putovao samo jednom, ali 2014. te da za svoj rad nije uzeo ni lipe. Putne naloge i dnevnice odobravo je Tomislav Saucha, koji tvrdi kako nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. “Ovdje se radi o gruboj pogrešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, kazao je Saucha.

Facebook Komentari