Predsjednik Vlade Plenković: Za poticanje zapošljavanja 1,5 milijardi kuna

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uvodno se, na početku sjednice Vlade, osvrnuo na najvažnije događaje protekloga tjedna.

Podsjetio je na prošlotjedni neformalni sastanak čelnika Europske unije, održan na Malti, na kojem se raspravljalo o pitanju migracija srednje-mediteranskom rutom.

Istaknuo je kako je izrazito važno imati konsolidirane stavove, pratiti zbivanja i nastojati ojačati zaštitu vanjske granice Europske unije, uz poštivanje međunarodnoga prava i europskog „acquisa“ te poštivanje dogovora koji su do sada postignuti.

„Izjava s Malte dobar je prilog konsolidiranju Europske unije te zaštiti i hrvatskih interesa u tom kontekstu“, rekao je.

Dodao je da se raspravljalo i o promijenjenom međunarodnom kontekstu te novom svjetlu u transatlantskim odnosima, o budućnosti Europe te pripremi sastanka u Rimu, kojim će se obilježiti 60. obljetnica Rimskih ugovora.

„Potrebno je, u ovim zamršenim međunarodnim okolnostima, iznjedriti novi smjer razvoja europskoga projekta, a Hrvatska, vodeći računa o nacionalnim interesima, tome želi dati svoj doprinos“, naglasio je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na niz važnih projekata koji su realizirani ovoga tjedna. Istaknuo je otvaranje prve i druge faze dionice Zlatar-Bistrica-Andraševec brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Zabok.

„To je vrijedan projekt povezivanja Hrvatskoga zagorja i zagrebačkog prstena. Nadamo se da će do kraja 2018. i ovaj drugi dio dionice biti gotov, čime će Marija Bistrica biti povezana brzom cestom, što će pridonijeti i razvoju turizma u tom dijelu Hrvatske i lakšem pristupu hodočasnika.“

Pozdravio je učinkovitost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u realizaciji projekta energetske obnove višestambenih zgrada.

„To je na tragu naših dogovora o ubrzanju apsorpcije sredstava. Radi se o sasvim konkretnim projektima koji će omogućiti uštedu energije, pokrenuti građevinski sektor, smanjiti emisiji CO2 i omogućiti kvalitetniji život naših ljudi“, rekao je predsjednik Vlade podsjetivši da je riječ o 616 projekata za koje je osigurano 629 milijuna kuna.

Jučer su potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima za dnevne bolnice i dnevne kirurgije diljem Hrvatske. „Radi se o 575 milijuna kuna, kojima će se pridodati sredstva iz proračuna Ministarstva zdravstva, što je ukupno oko 100 milijuna eura za podizanje kvalitete hrvatskoga zdravstvenog sustava“, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je da će danas s ministrom unutarnjih poslova Orepićem održati konferenciju za medije o izrazito dobrom povlačenju sredstava iz omotnice za Schengen.

„Ministarstvo unutarnjih poslova praktički je povuklo 98 posto sredstava. Time pokazujemo da smo iskoristili sredstva na najučinkovitiji način i učinili hrvatsku policiju spremnom za preuzimanje schengenskoga acquisa. Vjerujem da će to uvažiti i evaluacijski tim Europske komisije, koji kontinuirano prati naš napredak u zaštiti vanjskih granica i spremnosti za Schengen“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Otvarajući sjednicu Vlade, predsjednik Vlade naglasio je da su na današnjem dnevnom redu čak tri zakona vezana uz aktivne mjere zapošljavanja.

„Nastojat ćemo upravo ove konkretne životne teme stavljati u prvi plan, jer je to osnovna zadaća Vlade“, kazao je.

Ocijenio je da će hrvatskim građanima pomoći i produljenje odnosno ponovno otvaranje roka za legalizaciju, kao i brza reakcija glede Zakona o tržištu plina kako bismo na vrijeme osigurali zakup i rezerve plina za iduću zimu

Facebook Komentari