Povjesničar Marijan: Meni je SDP odbio uvid u Partijsku građu, zasmetala me tvrdnja da nikome nisu odbili

Od najave Bože Petrova proteklog vikenda da će otvoriti javnosti komunističke arhive, ne prestaje rasprava o tom pitanju. A vrlo je slično rješenje, u Vijencu – prije dvije godine, predlagao gost Studija 4 – povjesničar Hrvatskoga instituta za povijest Davor Marijan.

Iskreno, ja sam od Hrvatskog državnog arhiva digao ruke prije par godina, pa sam ovu vijest primio potpuno ravnodušno. Jedino me zasmetala tvrdnja iz SDP-a da nikome nisu odbili građu, pa sam dao u javnost da se vidi jedna od tri odbijenice, da se vidi da to nije istina, rekao je Marijan.

Komentirajući datum koji čini “razdjelnicu” – Marjan je predlagao 30. svibnja ’90., a Božo Petrov 22. prosinca ’90., kaže da je po njegovu mišljenju logičniji 30. svibanj 1990. jer je to crta, to je trenutak kada završava razdoblje netko bi rekao totalitarizma, a možemo raspravljati je li ili nije, u svakom slučaju završava jedno razdoblje neslobodne države i počinje mukotrpno vrijeme demokracije. A 22. prosinca je stupio na snagu Ustav RH.

Oba nadnevka su po mome mišljenju sasvim u redu iako je dovoljno da sustav poštuje tih 30 godina, onda danas nebismo imali ovu priču, rekao je.

Facebook Komentari