HND pozvao Ured Predsjednice RH da odmah odgovori Indexu, N1 također nije zadovoljan odgovorima

HND poziva Ured Predsjednice Republike Hrvatske da promijeni svoju odluku i da odmah odgovori na pitanja novinara portala Index.hr te na pitanja svih ostalih novinara. Index.hr pitanja je postavio temeljem Zakona o pristupu informacijama, ali je dobio odbijenicu zbog toga što navodno količina pitanja ometa funkcioniranje Ureda PRH.

Priopćenje predsjednika Saše Lekovića napisano u ime Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti:

“Obveza je svih institucija čiji se rad financira iz proračuna da odgovaraju na pitanja, ne samo novinarima nego i svakom građaninu koji pitanje postavi u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama. Zakon se odnosi na sve i Ured Predsjednice Republike Hrvatske ne može biti izuzetak.

Stoga je odluka da se novinarima bilo kojeg medija neće više odgovarati na pitanja zbog „prevelikog broja upita“ neprofesionalna i po novinare i po građane čije je informiranje zadatak medija, ali i opasna po demokratske standarde u zemlji. Najoštrije prosvjedujemo zbog toga što Ured Predsjednice slijedi one koji se upravo u svijetu prema novinarima nedolično ponašaju umjesto da predvodi u poštivanju Ustava i Zakona.

Posebno je neodgovorno obrazloženje da Ured Predsjednice nema dovoljno kapaciteta da bi odgovarao na novinarska pitanja što mu je zakonska obveza. I zato je neprihvatljiva tvrdnja da je bilo koji medij “zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama” a da se istovremeno ignorira većina uredno podnesenih zahtjeva.

Podsjećamo i kako već desetak godina nema redovnih konferencija za novinare u Vladi Republike Hrvatske a da više od polovice ministarstava nema glasnogovornike.

Očekujemo da se konačno uvedu redovne konferencije za novinare u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske i u Vladi Republike Hrvatske, što je HND već više puta tražio, te da najviši državni dužnosnici i institucije prestanu selektivno odgovarati na pitanja postavljena u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama.”

N1 također nije zadovoljan

Iako je N1 televizija tražila vrlo konkretne odgovore na pitanja, Ured predsjednice odgovorio je općenito na upit o sastanku Davora Bernardića i Kolide Grabar Kitarović. Točnije, proslijedili su nam odgovor koji su poslali HRT-u.

“Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ne traži smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišić i o tome nije razgovarala s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem. Poznato je kako se Predsjednica od početka mandata zalaže za reformu hrvatskog obrazovnog sustava. U tom smislu, pozdravlja poteze nove Vlade koji osiguravaju nastavak i provođenje kurikularne reforme”, navedeno je u odgovoru na upit Katarine Brečić.

On je, pak, sadržavao sljedeća pitanja:

1. Jesu li se predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, složili da je ministar obrazovanja uteg vladi? Konkretno, Bernardić kaže: “Očekujemo da će pobijediti razum i da će Plenković smijeniti Barišića te da neće biti više uteg vlade. To je bila tema razgovora i s predsjednicom i zajedno smo se složili da pod takvim uvjetima jednostavno nije moguće provesti reformu obrazovanja.”

2. Jesu li se predsjednica Republike i Davor Bernardić složili da ne postoji volja za provođenje kurkikularne reforme? Konkretno, Bernardić kaže: “”Sasvim sigurno smo se složili da sada ne izgleda da postoji volja i mogućnosti da se provede kurikularna refoma. Ona je rekla da je to iznimno važno jer budućnost mladih je preduvjet uspjeha zemlje. Ova afera previše opterećuje”

3. Molimo vas da nam jasno napišete stav predsjednice Republike – je li Kolinda Grabar Kitarović za smjenu ministra obrazovanja Pave Barišića.

Slučaj je ranije komentirao i SDP-ovac Bojan Glavašević, navodeći da će se podaci koje predsjednica skriva ionako otkriti kada napusti taj ured.

Facebook Komentari