U Karlovcu za vodovod i kanalizaciju planirani projekti vrijedni 234,6 milijuna kuna

Piše: Dražen Prša

U planu za ovu godinu su brojni projekti koji se odnose na vodoopskrbu i odvodnju, kako je najavio direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija (ViK) Ivan Mrzljak na konferenciji za novinare, a ukupna vrijednost projekata je 234,6 milijuna kuna.

Prvi projekt je izgradnja vodoopskrbe u Skopskoj ulici, vrijedan 2,1 milijun kuna. Također zbog dotrajalosti, u planu je i izgradnja kolektora Gaza. Ovaj je projekt vrijedan 6,8 milijuna kuna , a izmjena kanalizacije provodit će se u dvije faze, u ovoj i idućoj godini.

Nastavlja se s drugom fazom projekta Vranyczanijeva, a bit će obuhvaćene tri ulice, Šipuševa, Šebetićeva i Vitezovićeva. Projekt je vrijedan 4,6 milijuna kuna, a pored Vodovoda i kanalizacije sufinanciraju ga Grad Karlovac i Hrvatske vode, rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije.

Pročelnica za prostorno uređenje u gradskoj upravi Martina Furdek Hajdin je napomenula da je Grad osigurao sredstva za ovaj projekt u visini 2,7 milijuna kuna.

– Uz infrastrukturu vodoopskrbe i kanalizacije u navedenim ulicama planira se uređenje kolnih i parkirališnih površina, opločenje pješačko-biciklističkih staza, drvoreda i zelenih površina, prostora za otpad i druga komunalna oprema, javna rasvjeta…

Od značajnih zahvata koji će promijeniti izgled ovog dijela grada treba navesti rekonstrukciju parkirališta uz zgradu FINA-e, uređenje Šebetićeve ulice koja će u cijelosti biti popločena, napomenula je Furdek Hajdin.

Uz još niz manjih projekata jedan od najvećih kojeg pripremaju u Vodovodu i kanalizaciji je Karlovac 2.

„U ovom trenutku imamo ishođene građevinske dozvole za sve navedene projekte kako i riješene imovinskopravne odnose. U narednih mjesec dana očekujemo potvrde navedenog projekta od JASPERS-a, konzultantske tvrtke Europske komisije, kao i dobivanje suglasnosti na Ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Također i Grad završava projektnu dokumentaciju iz svoje nadležnosti u naseljima gdje će se provoditi Projekt Karlovac 2. Za cjelokupni projekt raspisat ćemo natječaj, nakon čega nam predstoji potpisivanje ugovora o sufinanciranju navedenog projekta“, rekao je Mrzljak, a projekt je vrijedan oko 200 milijuna kuna.

U okviru ovog projekta Grad se uključuje s izgradnjom oborinske odvodnje, rekonstrukcijom prometnica, izgradnjom nogostupa i javne rasvjete u naseljima Jamadol, Donja Švarča, Gornja Švarča, Mala Švarča, Turanj – Sajevac, Kamensko, Drežnik i Hrnetić. Furdek Hajdin je najavila da je u planu 11 kilometara nogostupa i rekonstrukcija 15 kilometara prometnica. Procijenjena projektantska vrijednost je 56 milijuna kuna.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić pohvalio je ambiciozni plan Vodovoda i kanalizacije, posebice iz razloga što se radi o europskom novcu.

„Ono što treba kod manjih projekta naglasiti, to je da su zaista ušli u plan izgradnje nakon dobre komunikacije s vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora. U razdoblju listopada i studenog 2016. obišli smo sve odbore i četvrti i dosta smo komentirali komunalnu infrastrukturu i velike probleme koji tište naše sugrađane i od građana smo dobili jako dobre povratne informacije koji su to projekti koji su hitni. Taj dio intervencija s terena mislim da će se pokazati kao dobitna kombinacija u što kvalitetnijem rješavanju komunalnih problema naših sugrađana“ , naglasio je Mandić, koji vjeruje da će se na ovaj način podići i veća konkurentnost ali i privući ulaganja.

Gradonačelnik Damir Jelić je istaknuo da se ovi projekti temelje na iskustvima projekta ISPA-e, te da su ujedno potvrda dobre suradnje gradskih odjela i tvrtke te državne razine.

-„Svi ovi projekti čuvaju radna mjesta, 250 milijuna kuna ovdje je ogroman novac, gdje kroz tvrtke koje izvode ove poslove, a dio njih zasigurno iz grada Karlovca i Karlovačke županije. Ne samo radna mjesta u upravi, u Vodovodu nego to su ljudi koji svojim radom na kraju nas plaćaju. I to je iznimno značajno. Ako i ima i neke tajne zašto nam pada nezaposlenost, a u zadnje vrijeme raste i zaposlenost onda je to između ostalog zbog ove dodane vrijednosti, gdje smo mi generirali novac koji je europskog karaktera i stavili ga u ovaj naš prostor. Ova konferencija također je izrekla što će se raditi u ovoj godini, ali ona otkriva i čitav mandat politički slijedeće četiri godine. Što će se raditi na prostoru grada Karlovca, ali značajno simbolički govori i koje je naše usmjerenje u budućnosti. A to su dva usmjerenja, jedno je da se očekuje još čvršći, još bolji, još plodonosniji spoj stručnog promišljanja i stručne djelatnosti s političkim odlukama, a druga smjernica našeg djelovanja je da će u budućnosti doći do još čvršće suradnje grada Karlovca i Karlovačke županije“, poručio je na press konferenciji gradonačelnik Jelić.

Share This Article