Aleksić o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju: Ne vjerujem da je SF film buđenja Zdravka Marića moguć

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo sa nakon današnjeg izlaganja o sukobu interesa Borisa Vujčića pred polupraznom sabornicom, na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju radi određivanja metodologije za iznalaženje početnih fiksnih kamatnih marži.

Postupak za utvrđivanje sukoba interesa “našeg” guvernera HNB-a je započeo.

Uistinu je nevjerojatno da HNB kao nadzorno tijelo, kao supervizor rada banaka, do dana današnjeg drži lojtrice bankama u manipuliranju kamatnim stopama.

Je li slučajno da je HNB sve do pravomoćne presude u slučaju Franak na mrežnim stranicama za zaštitu potrošača držao svoju obavijest potrošačima da banke smiju administrativno mijenjati kamatne stope?

Je li slučajno da HNB tvrdi da su banke smjele jednostrano i vanugovorno definirati fiksnu kamatnu maržu početkom 2014. – u prijevodu, HNB je tvrdio da banke smiju jednostrano mijenjati kamatnu stopu, a onda je nastavio tvrditi kako na temelju takvih jednostrano mijenjanih kamatnih stopa banke smiju ponovo svojom odlukom odrediti fiksni dio kamatne stope, čime nisu činile ništa drugo nego su ponovno jednostrano i samovoljno odredile visinu kamatne stope?

Je li slučajno da je guverner svake godine dragi gost na račun Unicredita na njihovim konferencijama (uglavnom na njihov račun – ponekad se nekim čudom kasnije plati trošak)?

Jesu li slučajno gosti na tim konferencijama centralni bankari istočnih zemalja, dok uopće nema npr. guvernera Austrijske nardone banke, a u Austriji se sve događa, ili guvernera bilo koje druge centralne banke iz euro-zone – što zaključujem iz odluke Povjerenstva za sukob interesa, u kojoj piše koji su centralni bankari bili nazočni na konferenciji Unicredita 2016?

Vidjet ćemo što će utvrditi Povjerenstvo.

Pozvao sam danas HNB da radi svoj posao, znam da je to samo apel u vjetar, ali ipak sam ih pozvao da počnu raditi svoj posao i zaustave manipulacije kamatnim stopama.

U međuvremenu, pokrenuo sam inicijativu za zajedničku tematsku sjednicu Odbora za financije i proračun i Odbora za pravosuđe na temu manipuliranja kamatnim stopama. Očekujem da će me članovi obaju odbora podržati.

To je uvod za zakonsku proceduru koju ću pokrenuti prije lokalnih izbora – osim ako se eventualno ministar Zdravko Marić ne probudi i ne pokrene u okviru svojeg ministarstva izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju radi određivanja metodologije za iznalaženje početnih fiksnih kamatnih marži u kreditima u kojima one nisu ugovorene. Međutim, ne vjerujem da je taj SF film moguć.., napisao je Aleksić na svom fb-u.

Ne zanima ih: Aleksić pred gotovo praznom sabornicom o sukobu interesa guvernera HNB-a i darovima od banaka

Facebook Komentari