Skandal: MOST tvrdi da je ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zvizdića izmislio izjavu Petrova o trećem entitetu

Ad

Ured za odnose s javnošću predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića izmislio je izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova da je on “protiv stvaranja novih entiteta”, potvrđeno je iz ureda za odnose s javnošću Mosta, stranke čiji je Petrov predsjednik.

Iz Mosta navode da je nakon sastanka Zvizdića s Petrovom, koji boravi u posjetu BiH, ured predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH objavio priopćenje u kojem su navodi koje Petrov nije izjavio, a odnose se na stvaranje novog entiteta u BiH.

Iz Mosta ističu da je razgovor s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

“Petrov je, kao predsjednik Hrvatskog sabora, istaknuo da podržava BiH na njenom europskom putu, te da se zalaže za federalizaciju koja će biti osnova za ravnopravnost tri naroda”, poručili su iz Mosta.

Ističu da je Petrov posebnu pažnju posvetio izmjenama Izbornog zakona, prema odluci Ustavnog suda BiH, a koje Hrvatima konačno treba omogućiti vraćanje glasačkog prava u ustavne okvire i izbor legitimnih predstavnika u vlasti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom čiji je Hrvatska jedan od potpisnika.

“Iz pozicije predsjednika Hrvatskog sabora Božo Petrov smatra da bi bilo neumjesno da on kao političar susjedne države sudjeluje u razgovoru o unutrašnjim političkim temama BiH, ali o pitanjima koja se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH i daytonskih kategorija kakva je legitiman izbor predstavnika u skladu s odredbom Daytona o konstitutivnosti naroda Hrvatska svakako treba imati jasan stav”, poručuju iz Mosta.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića priopćeno je da je “predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nakon današnjeg susreta sa Zvizdićem u Sarajevu, rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost triju konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH”.

Facebook Komentari