Grmoja objasnio, MOST-ov zakon o otvaranju arhiva je gotov, HDZ-ov nije: Ne vidim zašto ga ne bi podržali i HDZ i SDP

Mostov Nikola Grmoja obratio se novinarima nakon sastanka sa slovenskim publicistom Romanom Leljakom, koji je na poziv predstavnika Mosta stigao u Ured predsjednika Sabora, kako bi govorio o slovenskom iskustvu otvaranja arhiva.

“Tema je bio naš prijedlog zakona. Željeli smo čuti iskustva iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, posebno Slovenije, gdje je 2006. donesen jedan zakon, koji se mijenjao 2014. godine, vidjeti kakva su iskustva ljudi koji se bave istraživanjem i koji su najzainteresiraniji za to da ti arhivi budu i otvoreni. Gospodin Leljak nam je prenio svoja iskustva, mi smo većinu toga već u izradi samog prijedloga zakona i uvažili, ostale sugestije i iskustva ćemo također uzeti u obzir”, rekao je Grmoja.

Na pitanje tko je u radnoj skupini koja se bavi izradom zakona, Grmoja je rekao da se radi o ljudima iz Ureda predsjednika Sabora, što je i bio njegov prijedlog. “Na tom prijedlogu se radi već dva mjeseca”, kazao je Grmoja, dodavši da u njegovoj izradi Leljak nije sudjelovao. Ja sam bio da pozdravim Leljaka, jer je Petrov u BiH.

Komentirajući činjenicu da i Most i Ministarstvo kulture rade zajedno, Grmoja je rekao da je čuo da Ministarstvo kulture nešto planiralo za treći kvartal, što praktički znači da su možda sada krenuli u tom smjeru. “Mi imamo gotov prijedlog zakona, očekujemo da sve one sugestije, koje će dati i vladajući i oporba, a koji će ići u smjeru da se arhivi otvore i postanu dostupni svima, mi ćemo ih rado uvažiti”, rekao je Grmoja.

Što se tiče komentara struke, koja se žalila da ih iz Mosta nitko nije kontaktirao vezano uz izmjene zakona, Grmoja je rekao da se nije išlo u izmjenu cjelokupnog zakona, nego izmjenu dijela koji se tiče otvaranja arhiva do 22. prosinca 1990. godine.

“Kontaktirali smo iskustva svih postkomunističkih zemalja i zemalja u okruženju, mislim da smo napravili dobar prijedlog zakona”, rekao je Grmoja, dodavši da najvjerojatnije kroz desetak dana prijedlog ide u saborsku proceduru.

“Što se tiče poštivanja ljudskih prava, mi ćemo poštovati osnovna ljudska prava, ali se slažem s gospodinom Leljakom. Ja kao političar moram ispunjavati imovinsku karticu, a to su nekakvi podaci koji se ostalim građanima ne znaju i nisu javni. Ne vidim zašto bi se štitili oni koji su bili na funkcijama u bivšoj državi. Znači, ako se baviš javnom djelatnošću, moraš biti izložen i javnosti i kritici i to je ono što nosi ta pozicija i posao”, kazao je Grmoja, koji smatra da će zakon proći na Ustavnom sudu.

“Ali sam uvjeren da će biti i onih koji će rušiti taj zakon, jer im ne odgovara”, rekao je Grmoja.

Kazao je da će HDZ podržati zakon.

“Ja ne znam zašto HDZ ne bi podržao taj zakon, niti zašto SDP ne bi podržao taj zakon, kad SDP kaže da će najviše nastradati HDZ. Ja sam uvjeren da će HDZ glasati za ovaj zakon. Mislim da nitko normalan ne bi trebao biti protiv ovog prijedloga zakona”, kazao je Grmoja, dodavši da Ministarstvo kulture, prema njegovim informacijama, radi na sveobuhvatnoj izmjeni zakona, koji se ne tiče ove konkretne problematike.

Facebook Komentari