Grad Karlovac podržao inicijativu da mladi putuju besplatno Europom mjesec dana

Piše: Dražen Prša

Grad Karlovac odlučio je javno na formalnoj razini podržati inicijativu Europskih pučana u Europskom parlamentu da svaki tinejdžer u Europi treba za 18. rođendan dobiti besplatnu željezničku kartu koja bi mu omogućila mjesec dana besplatnog putovanja vlakom po Europi.

Grad Karlovac u potpunosti se slaže s EPP-om da bi taj potez ojačao osjećaj pripadnosti Europi odnosno da je mobilnost mladih ljudi ključna da otkriju raznolikost Europe, neovisno o njihovoj socijalnoj i obrazovnoj pozadini.

Osim toga, slažemo se sa stavom sve više europskih vlada koje se odlučuju na poticanje mladih da šire horizonte, pogotovo u lošoj atmosferi rastuće prijetnje od terorizma i radikalizacije mladih, jer širenje vidika prerasta stereotipe, predrasude, egoizme i radikalizme.

Besplatna mjesečna Inter Rail karta trebala bi vrijediti na željezničkim linijama u 30 europskih zemalja, uključujući i rute kroz švicarske Alpe i norveške fjordove.

Za one države članice koje nisu povezane Inter Railom, program bi pokrio troškove prijevoza do sljedeće države članice povezane Inter Railom, na primjer autobusom ili trajektom.

Podrškom ovoj inicijativi Grad Karlovac kao i EPP želi djelovati i protiv širenja dezinformacija i lošeg populizma koji spadaju među najveće prijetnje s kojima se Europa trenutačno suočava. U tom kontekstu, Europska unija mladima mora omogućiti da upoznaju svoje susjede i prilike koje se Europljanima nude u drugim zemljama članicama.

Facebook Komentari