Čičak: Nedemokratska totalitarna država i Udba i cijeli sustav s partijom na čelu funkcionirala kao zločinačka organizacija

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, gostovao je u Novom danu i komentirao ideju Mosta o otvaranju Državnog arhiva.

Čičak je rekao da arhive i dosjee treba otvoriti, ali smatra da zakon, koji će to omogućiti, na zapadu ne bi bio moguć. “Nigdje niste čuli da su otvoreni arhivi FBI-a, i nikada to nećete čuti. Razlog zašto bi bilo dobro otvoriti arhive jest što je nedemokratska totalitarna država i Udba i cijeli sustav s partijom na čelu funkcionirala kao zločinačka organizacija. Otvaranje bi, mislim, omogućilo da se dokaže karakter tog režima”, rekao je Čičak.

Gostujući u Novom danu, odvjetnik Anto Nobilo rekao je da su arhivi očerupani te da je dio građe nestao. “Oni su uništavani još koncem osamdesetih godina. Veliki dijelovi Arhiva ’87. i ’88 fabricirani su i prilagođeni novonastalim prilikama”, rekao je Čičak.

Arhive treba otvoriti, dodaje, ali ne na način na koji to predlaže Most, nego Vlada Andreja Plenkovića. “Ovo što Most predlaže zapravo štiti osobe. Kad se bude donosio taj zakon, on mora biti donesen po specijalnoj proceduri, jer se radi o setu zakona koji zadiru u ljudska prava. On se donosi većinom Sabora, dakle polovina zastupnika plus 1. I on mora ići u redovnu proceduru, ne može na brzinu”, rekao je Čičak.

Smatra da se ne treba gledati što će kome naškoditi, nego da arhivi moraju postati dostupni. “Ja nisam vidio svoj dosje, niti ću, ali sigurno je ogroman, jer sam bio živahan kao mlad”, rekao je Čičak.

Kad je u pitanju lustracija, Čičak smatra da je za nju prekasno. “Previše je vremena prošlo. Postoje dva nivoa lustracije, politička lustracija i pravna. Međutim, jedini sudac političarima su birači. Potpuno je jasno da je Račan, s obzirom na poziciju koji je bio, morao sudjelovati u odlukama koje nisu popularne. Mnogi partijski čelnici na nižim nivoima odnijeli su dijelove arhiva, jer im nije odgovaralo što su radili ’89 godine”, kazao je Čičak.

Facebook Komentari