Aleksić: Banke-majke preko financijskih derivata za CHF nemoralno zaradile 10 milijardi, a guverneru plaćaju troškove?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je odlučilo pokrenuti postupak protiv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Ta je vijest odjeknula u medijima, ali i u financijskim institucijama.

U povodu toga u Studiju 4 gostovao je saborski zastupnik Goran Aleksić, koji u parlamentu predstavlja stranku Snaga i Udrugu Franak.

Guvernera je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila upravo Udruga Franak.

Na pitanje zašto su to učinili, Aleksić je izjavio kako je u cijeloj priči sporno to što je to jedna privatna korporacija. Rekao je da je zadatak HNB-a utvrđivanje monetarne i devizne politike, čuvanje stabilnosti cijena, podupiranje gospodarske politike RH, sudjelovanje na skupovima koje organiziraju slične organizacije u EU-u i svijetu, npr. kao centralne banke, a nipošto ne može sudjelovati na skupovima koje organizira nekakva privatna korporacija i još da ona to plaća guverneru, to je uistinu nešto što je sumnjivo i miriše na sukob interesa.

HNB je naknadno platio troškove Vujčićeva boravka u Kitzbühelu.

Aleksić kaže da ne zna kada su to platili. Poslije su izašle informacije da je prijašnjih godina UniCredit plaćao i da nije poslije HBN ništa plaćao, pa mogu pretpostaviti da su platili smo zbog naše prijave te troškove kako bi se prikazalo da oni to plaćaju sami. Guverner je sudjelovao i na skupu i na neformalnom druženju poslije skupa i dopuštao da mu se govore nekakve stvari bez ikakve reakcije. Npr. ekonomski predstavnik Unicredita je izjavio – ‘odmah zaustavite monetarnu reformu’. Kako on to može reći centralnom bankaru suvremene države, pa tko je on, pita se Aleksić.

Aleksić je istaknuo da su u petak poslali zahtjev HNB-u u kojem traže popis svih konferencija i skupova u RH i inozemstvu na kojima su sudjelovali guverner Vujčić ili drugi dužnosnici HNB-a od 1.1.2012. do 1.2.2017. Tražili su i popis svih organizatora skupova, popis troškova svake pojedinačne konferencije/skupa, jasnu specifikaciju tko je podmirio troškove guvernera, viceguvernera i drugih dužnosnika na skupovima te specifikaciju troškova.

Aleksić tvrdi da su “banke-majke” preko financijskih derivata za CHF nemoralno zaradile na razlici tečaja oko 10 milijardi kuna. Kaže kako ne može znati točan iznos, ali pretpostavlja da je to oko 10 mlrd. kuna. Naše banke nisu imale pokriće u ‘švicarcima’ pa su morale pokriti plasirane kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku na drugi način, a to se sad pokriva van bilanci, dodao je.

Facebook Komentari