Vukovar: Talijanski proizvođač parketa ulaže 25 milijuna eura tvornicu i zapošljava 500 radnika

Piše: Dražen Prša

Florian Group, talijanska tvrtka koja se bavi drvnom industrijom, predstavila je danas u Vukovaru projekt izgradnje tvornice za proizvodnju finalnih proizvoda od drveta. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže kako se radi o strateškom ulaganju za Vukovar i ovaj dio Hrvatske te da je potencijalno ulaganje Florian Groupe najveće ulaganje u Vukovar od Jana Bate.

Kaže i kako od 16. svibnja 2016. godine pismo namjera talijanskog partnera stoji i čeka na dalju realizaciju. Prema njegovim riječima lokacija i novac su osigurani te se čeka samo potpisivanje Ugovora s Hrvatskim šumama o isporuci potrebnih količina drvne mase, donosi lokalni.hr.

‘ Vukovar smo odabrali radi Luke Vukovar i njenog položaja uz Dunav, kao i povlastica koje se nude kroz Zakon o Vukovaru i Zakon o područjima državne skrbi.

U Hrvatskoj posjedujemo pet proizvodnih pogona, a u Vukovar bi uložili 25 milijuna eura u izgradnju proizvodnoga pogona gdje bi se zaposlilo 500-ak radnika’, rekao je vlasnik i direktor tvrtke Elvio Florian koji je u Hrvatskoj prisutan već 40-ak godina.

U vukovarskim pogonima proizvodili bi se višeslojni podovi i višeslojne ploče, a gradio bi se i kogeneracijski pogon za proizvodnju električne energije od ostataka drvne mase. Tvornica bi se gradila na čestici od četiri hektara unutar Gospodarske zone Vukovar i bila bi modularnoga tipa tako da bi se mogla, prema potrebama, dalje proširivati.

Član Uprave tvrtke za financije Viktor Horvatinović rekao je kako je jedan od planova tvrtke i da tvornica u Vukovaru postane Centar Florian Groupe za poslovanje u Hrvatskoj.

– O kolikoj i kakvoj investiciji je riječ govori i podatak da je tvrtka prošlu godinu završila sa 116 milijuna eura prihoda. Svi naši pogoni u Hrvatskoj, koje smo preuzeli u teškoj situaciji i gdje sada zapošljavamo oko 650 radnika, sada posluju pozitivno i kvalitetno – rekao je Horvatinović.

Tvrdi i da tvrtka radi tako da je proizvodnja prodana unaprijed te da bi i velika većina finalnih proizvoda proizvedenih u Vukovaru bila izvezena na tržišta cijeloga svijeta.

– U Hrvatskoj su se do sada događale čudne stvari. Naši resursi, poput drvne mase iz Spačvanskog bazena, završavale su na stranim tržištima. Mi smo ih izvozili kao sirovinu, kao trupce, a onda su se negdje vani od njih proizvodili finalni proizvodi. I sada se tisuće kubika trupaca iz Spačvanskih šuma mogu pronaći u našim lukama spremnim za izvoz.

Sirovina postoji, a na nama je da sada od te hrvatske sirovine proizvodimo u Hrvatskoj finalne proizvode. Učinimo to i napravimo ono u što se svi kunemo – zaustavimo odlazak mladih iz Vukovara i Hrvatske – poručio je gradonačelnik Ivan Penava.

Iz Florian Groupe kažu kako njihov zahtjev, koji je upućen u nadležno ministarstvo, nije ništa specijalno i da traže ono na što imaju pravo po zakonu. Tvrde i da njihova izgradnja tvornice u Vukovaru ne bi značila zatvaranje pilana na istoku Hrvatske nego bi zapravo popunili njihove kapacitete i pogone, a u konačnici doveli i do novoga zapošljavanja. (lokalni.hr)

Facebook Komentari