Trideset godina rada KUD-a “Sunjanka” iz Sunje

Kulturno umjetničko društvo „Sunjanka“ Sunja osnovano je 02. 02. 1987. godine, osnovali su ga „Aktiv žena“ u Sunji s prvom predsjednicom Željkom Bece. Koreografiju za tri dobne skupine plesača osmislila je Mira Krapljan, a sve te koreografije koriste se i dan danas.

Iako je tada to bilo mlado društvo, s nošnjama od plesača osobno, jer društvo nije imalo svoje vlastite nošnje, mogu se pohvaliti sa brojnim nastupima po tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji, od kojih se može izdvojiti nastup u Martinskoj vesi na kojem su izborili odlazak za Zagreb.

Nažalost 1990. godine stiže u naše krajeve domovinski rat i društvo prestaje zbog takvih okolnosti sa radom.

Društvo je bilo u fazi mirovanja sve do 2000. Godine kada mjesto predsjednice preuzima Jelica Dugać koja uz pomoć tadašnjeg benda „Kamo zutra“ i Tome Brkića ponovno uvježbavaju plesove za nastup, te prvi nastup nakon obnove društva izvode u Bobovcu u 12. mjesecu.

hudsunjanka

Društvo je kroz niz godina nastupalo na brojnim domaćim i međunarodnim smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dva puta su predstavljali županiju Sisačko-moslavačku na Đakovačkim vezovima.

Zapažen je i nastup u Poljskoj 2004. godine te ponovno u poljskom marijanskom svetištu u rujnu 2011.g.

U 2013. i 2015. godini gostovali su u BiH, u Cazinu i Bikodžama, te 2016. na međunarodnom folklornom festivalu u Piranu u Sloveniji. Uz spomenuto, tu su još mnogobrojni nastupi po lokalnim smotrama folklora, Letovanić, Sela, Bobovac, Čiće, i ostali.

Osim gostovanja po drugim smotrama KUD „Sunjanka“ tradicionalno organizira i svoje priredbe, najveća od tih priredbi je svakako „Zlatna griva Posavine“ koja je prošle godine bila 16. po redu, Božićni humanitarni koncert, dječji maskenbal i od 2016. po prvi puta pokrenuta dječja smotra folklora „Hopa Cupa“.

Godina 2016. je i prekretnica društva jer dotadašnja dugogodišnja predsjednica Jelica Dugać napušta mjesto predsjednice nakon punih 16 godina nasljeđuje ju mladi i ambiciozni momak Mario Hrdalo, današnji predsjednik društva.

Svečanost koja se održala povodom 30. godina djelovanja društva upriličili su mnogi gosti, među kojima predstavnici KUD-a Viduševac, KUD-a „Radost“ Sela, KUD- a „Seljačka sloga“ Bobovac, KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska, KUD-a „Sloga“ Majur, KUD-a Mošćenica, KUD-a Ivan Goran Kovačić, KUD-a Budaševo, predstavnici Turističke udruge Sunja, Udruge umirovljenika, nogometnog kluba Sunjski, DVD-a Sunja-Greda Sunja, predstavnice udruge „Hrvatska žena“ Sunja, LU „Posavina“ Sunja, i načelnik Općine Sunja Grge Dragičevića.

Josip Sunja Hren/D.P.

sunjanka2

Facebook Komentari