Predsjednica RH u Kuvajtu: Otvara se veleposlanstvo, na putu su i gospodarstvenici, velike šanse za Đuro Đaković

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otišla je s izaslanstvom gospodarstvenika u službeni posjet Kuvajtu, piše dnevnik.hr.

Kuvajt je po političkom ustroju država s predsjednikom i Vladom. Većinom je pustinja koja graniči s Irakom na sjeveru i Saudijskom Arabijom na jugu, te izlazi na Perzijski zaljev na istoku.

Površinom većom od 17 tisuća četvornih kilometara, Kuvajt je tri puta manji od Hrvatske, no ima tek nešto više stanovnika od naše zemlje – 4 milijuna i 400 tisuća, od toga je 3 milijuna i 100 tisuća stranaca. Glavni se grad zove kao i država – Kuvajt.

BDP po glavi stanovnika iznosi 29.300 američkih dolara, što je u odnosu na hrvatskih oko 11 i pol tisuća – dva i pol puta više. Glavni izvozni proizvod je nafta. Ova zemlja bogata zalihama nafte niz godina trgovinski surađuje s Hrvatskom, a prostora za povećanje robne razmjene ima. U predsjedničinom izaslanstvu našli su se i predstavnici naših tvrtki. Neke od njih na korak su do sklapanja unosnih poslova s Kuvajćanima.

Na korak do sklapanja unosnih poslova

Domaći proizvod, za strano tržište. Oklopnjaci iz Đure Đakovića, mogli bi uskoro dizati prašinu po kuvajtskim pustinjama. Za nabavu borbenih vozila ta je država na natječaj pozvala – našu tvrtku.

”Ne bih mogao govoriti o vrijednostima. Radi se o natječaju koji je prošao sve faze, od testiranja i davanja ponuda. Nismo jedini, imamo i konkurente”, rekao je Tomislav Mazal, predsjednik uprave Đure Đakovića.

Jedan stari posao s Kuvajtom, osigurao je hrvatskim vozilima – ulazak u utakmicu za ovaj posao. ”Nama je izrazito bila značajna činjenica da smo mi isporučili tenkove u Kuvajt prije 25 godina, tako da je njihova vojska upoznata s kvalitetom naših proizvoda”, kazao je Mazal.

Takav posao, povećao bi robnu razmjenu Hrvatske i Kuvajta. Hrvatska je izvozila drvo, transformatore, motorna vozila i lijekove – vrijedne 10,3 milijuna dolara. A iz Kuvajta uvozila strojeve, odjeću, torbe i kozmetiku u vrijednosti 14 i pol milijuna dolara.

”Postoji potencijal u prehrambenoj industriji i ono bitno u turizmu”, rekao je Želimir Karamarić, potpredsjednik HGK.

Na let za Kuvajt, ukrcao se i vlasnik informatičke tvrtke. Tamo dogovara nove poslove. Jedan se tiče porezne reforme. ”Imali smo jako puno aktivnosti, u Omanu, ne u Kuvajtu, ali naši partneri imaju odličnu inicijativu za edukacijsku platformu za STEM i robote”, rekao je Krešimir Mudrovčić iz Croza.

U jakoj konkurenciji opstaju tek najbolji. ”Nije jednostavno, jer je velika konkurencija, to su bogate zemlje”, dodaje Kramarić.

Potpora politike ondje u biznisu je ključna. ”Ključna poruka je ako želite ostvariti neki gospodarski iskorak, da državnici iz tih država i njihovi gospodarstvenici prepoznaju da iza tvrtki stoji upravo sam vrh te države”, rekao je Dario Mihelin, savjetnik predsjednice za vanjsku politiku.

Stoga Hrvatska u Kuvajtu otvara veleposlanstvo. I to uz prisustvo upravo predsjednice, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari