Ivanić-Grad postaje centar izvrsnosti zdravstvenog turizma, takvo liječenje naftalanom samo u Azerbajdžanu

Piše: Dražen Prša

Lječilište Naftalan u Ivanić-Gradu jedinstveno je u Europi kao prirodni izvor ljekovite nafte ili naftalana, te je to drugo nalazište u svijetu, a jedino u Europi. Tako je osim u Zagrebačkoj županiji, liječenje naftalanom dostupno tek u Azerbajdžanu

U tijeku je nadogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna. U toj prvoj fazi nadogradnje gradi se vanjski bazen s pripadajućom potrebnom tehnikom.

Sredstva od 2,1 milijuna kuna potrebna za tu nadogradnju u potpunosti su osigurana iz vlastitih prihoda Specijalne bolnice, a dovršetak radova se očekuje u travnju ove godine.

Druga faza dogradnje očekuje se sredinom ove godine, a u sklopu nje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice. Taj pothvat je vrijedan preko 36 milijuna kuna, a Zagrebačka županija osigurala je 10 milijuna kuna.

Za preostali dio sredstva Specijalna bolnica Naftalan će se kreditno zadužiti. Planira se izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, istaknuo je kako je Naftalan glavni diferencijator turističke ponude Ivanić-Grada, jer su pored Azerbajdžana jedini u svijetu koji raspolažu s ovim tekućim zlatom kojim se liječe upalne reumatske te kožne bolesti, kao i bolesti kralježnice i zglobova.

„Ova investicija, kao i ulaganja u prateće gradske projekte u vrijednosti preko 20 milijuna kuna, okosnica su realizacije zacrtanog strateškog cilja pozicioniranja destinacije kao centra izvrsnosti zdravstvenog turizma.

Uz to smo i ispred Gradske uprave direktno investirali u Naftalan nešto više od dva milijuna kuna kroz odricanje od komunalnih naknada“, kazao je gradonačelnik.

U Gradu smatraju kako će se svojom jedinstvenom turističkom ponudom utemeljenom na naftalanu jednostavnije pozicionirati i na svjetskom tržištu. Malo koja destinacija u Hrvatskoj, bilo na kopnu ili moru, ima tako potentan prodajni diferencijator, što treba u potpunosti iskoristiti.

Isto tako, gradonačelnik smatra kako Ivanić-Grad investicijom u turizam ima višestruku isplativost. „Razvojem turizma u Ivanić-Gradu, koji pored zdravstvenog aspekta obuhvaća sportski i eko-seoski segment, mobilizirat ćemo i razviti prateće sekundarne djelatnosti što nam omogućuje generiranje novih izvora prihoda“, poručio je.

No, iz Grada su poručili kako uz svaku višestruku isplativost investicije treba obratiti pažnju i na eventualne rizike. Iz tog razloga posebnu pažnju i financijsku podršku usmjeravaju i prema ekološkoj održivosti destinacije, sustavnom gospodarenju otpadom, aglomeraciji, balansiranju urbanističkog i ruralnog razvoja te demografskoj revitalizaciji tog područja bez koje nema dugoročnog održivog gospodarskog razvoja. (E.Z.)

Facebook Komentari