Sudac blokirao Trumpovu uredbu – zrakoplovne kompanije šalju putnike u SAD

Savezni sudac iz Seattlea James Robart privremeno je blokirao izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja – Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena. Sučeva odluka vrijedi za cijeli američki teritorij – dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti, javlja HRT.

Ovo je zasigurno povijesna odluka – vrlo važna za vladavinu prava i sve ljude u našoj zemlji. Odluka na snagu stupa odmah i obustavlja predsjednikovu neustavnu i nezakonitu uredbu. Zakon je moćna stvar. Njega se svi moraju držati, uključujući predsjednika SAD-a, koliko god mu se to ne sviđalo , rekao je tužitelj države Washington Bob Ferguson.

U Bijeloj kući ovu su odluku nazvali “skandaloznom” te preko Facebooka poručili – da će se protiv nje boriti. Ministarstvo pravosuđa će u najkraćem mogućem roku podnijeti žalbu i obraniti predsjednikovu uredbu za koju vjeruju – da je zakonita. Predsjednikova odluka treba pridonijeti zaštiti domovine. On ima ustavnu ovlast i odgovornost – da zaštiti američki narod, poručuju. Trump je 27. siječnja donio izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Irana, Iraka, Somalije, Libije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD. Nakon naredbe američkog predsjednika povučeno je oko 60 tisuća viza, objavio je State Department.

Zračni prijevoznik Qatar Airways dopustio je ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika onemogućila ulazak u zrakoplove za SAD, nakon odluke saveznog suca u Seattleu koji je blokirao Trumpovu zabranu. Američka granična i carinska služba rekla je Qatar Airwaysu da može ukrcati putnike iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i sve izbjeglice kojima je u skladu s uredbom to bilo zabranjeno, kaže se u priopćenju na web stranici kompanije. Glasnogovornica je potvrdila da će kompanija početi prihvaćati putnike s važećim putnim dokumentima.

Nakon Qatar Airwaysa ukrcavanje državljana Libije, Sudana, Jemena, Sirije, Somalije, Irana i Iraka dopustile su i druge aviokompanije među kojima i Air France, španjolska Iberija, njemačka Lufthansa, Egyptair i Swiss International, prenose agencije. “Od danas implementiramo tu odluku suda”, rekao je glasnogovornik Air Francea Herve Erschler. “Državljanima tih država ponovno je omogućeno letjeti u SAD ako su njihovi dokumenti i vize ispravni”, dodao je glasnogovornik.

Facebook Komentari