Prepisali analize od Tatjane Josipović, Anke Mrak Taritaš i prof. Dadića te ih naplatili u milijunima kuna

Analize GUP-a Zagrebačke županije, nabave cipela i namještaja, usluge utovara i istovara robe te premještanja humusa, kopanje kanalizacijskih kanala… samo su neke od nikada provedenih usluga koje su poslužile za plasiranje fiktivnih računa različitim tvrtkama kako bi potom, kako se sumnja, Svetislav Josimović, Juraj Puškar i ostali osumnjičenici izvukli i međusobno podijelili oko 57 milijuna kuna, piše Večernji list.

A da je bila riječ o vrlo pomno smišljenim i sofisticiranim prijevarama svjedoči i primjer iz studenog 2011. kada je Soleo media, društvo Jurja Puškara, koje se bavilo pružanjem usluga solarija, Trgovačkom centru Zagreb isporučilo više fiktivnih računa u iznosu od 5,7 milijuna kuna za uslugu pod nazivom “Analiza GUP-a Zagrebačke županije, izmjene pravne regulative vezane uz GUP, utjecaj na kretanje vrijednosti zemljišta, utjecaj na tekuće probleme vezeno za parcelaciju i pravne posljedice izmjene pojedinih odredbi”.

Prepisali s interneta

Osim što je riječ o fiktivnoj usluzi koja nikada nije obavljena, zanimljivo je i što je spomenuta “analiza” u cijelosti prepisana iz dokumenta dostupnih na internetu, a jedan od tih dokumenata je i rad profesorice dr. sc. Tatjane Josipović, inače supruge bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Njezin rad s Pravnog fakulteta pod naslovom “Uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu nekretnina” završio je u “analizi” na 40-ak stranica koje su doslovno prepisane iz rada Tatjane Josipović. Plagiranje je očito vrlo popularna disciplina među građanima Hrvatske, a valjda su se Puškar i Josimović vodili činjenicom: ako ministar obrazovanja i potpredsjednik Sabora mogu biti plagijatori, pa što onda to ne bismo bili i mi? Pogotovo ako im je to plagiranje pomoglo da sastave “analize” temeljem kojih su izvukli milijune.

Jer, osim rada Tatjane Josipović, kompilirali su i prepisali i jedan od radova Anke Mrak Taritaš te dva rada umirovljenog profesora s prometnog fakulteta Ivana Dadića.

Rad Anke Mrak Taritaš Puškaru je tako poslužio za “analizu” identičnog naslova kao i u slučaju Tatjane Josipović, a koju je Puškarovo društvo Soleo media isporučilo Shopping City Zagrebu u prosincu 2011., za sumu od 1,1 milijun kuna.

Iste godine i u istom mjesecu Puškarova tvrtka Trgovačkom centru Zagreb za 2,3 milijuna kuna isporučila je i “Analizu utjecaja prometne povezanosti te marketinškog interesa subjekata iz djelokruga centra i povezanih djelatnosti”, a dio te analize je i u cijelosti prepisana skripta s Fakulteta prometnih znanosti čiji su autori profesori Ivan Dadić i Goran Kos. I u tom se slučaju, naravno, radilo o fiktivnim računima za usluge koje nikada nisu obavljene.

Puškar i Josimović među 13-ero su osumnjičenika kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor, a za razliku od njih, Danijel Artenjak iz Naprednih modela pušten je da se brani sa slobode, uz mjere opreza, koje mu zabranjuju kontakt s određenim osobama.

Artenjak je zanimljiv jer je njegova tvrtka radila predsjedničku kampanju za Kolindu Grabar-Kitarović, a te su mu usluge plaćene 622.000 kuna. Poslovanje s Artenjakom jučer je komentirala i predsjednica koja je kazala:

– Kako je ta agencija izabrana, ne znam, ali oni su obavili dobar posao. Nije mi neugodno što smo surađivali, ali mi je neugodno to što se sada događa oko tvrtke.

Radio za Dinamo i HDZ

Zanimljivo je i da je Artenjak radio kampanju i za Dinamo, ali i za HDZ. Za obavljanje promotivnih poslova u kampanji HDZ-a Napredni poslovi su angažirali tvrtke Digitalni oblak i Rastin, koje su dobiveni posao i obavile. No iz nađene dokumentacije proizlazi i da su angažirali Bossman tim, kojem je za rad na kampanji plaćeno 875.000 kuna. No tu je riječ, kako se sumnja, o fiktivnim poslovima jer su ti ugovori koji definiraju poslovanje između HDZ-a i Naprednih modela, a koje je trebao obaviti Bossman, sklopljeni 28. rujna 2015. i 22. listopada 2015., dakle malo prije izbora.

Posao je plaćen 875.000 kuna, a riječ je o novcu koji je izvučen iz Naprednih modela. Od tog novca na računu tvrtke Bossman ostalo je 176.000 kuna, dok je ostatak Josimović podigao u gotovini te ga podijelio s Artenjakom.

Prerađenim Chevroletima od 1000 konjskih snaga bio je atrakcija

Među osumnjičenima za poslovanje s fiktivnim računima su i dvojica profesionalnih vozača. Eduard Galić jedan je od najpoznatijih trkača u street raceu. Svojim prerađenim američkim automobilima, Chevroletima Malibu i Camaro, bio je atrakcija na svakoj utrci i u pravilu osvajao i trofeje.

Nije ni čudo, njegov je Malibu imao 1000 KS, dok je Camaro SS iz 1968. godine imao 1076 KS koje je izvlačio iz V8 motora obujma 10.500 kubika.

Zanimljiva je u ovom kontekstu njegova izjava da se radi o skupom sportu, no da je to više ljubav pa se na novac toliko i ne gleda. Juraj Puškar poznati je relijaš. Vozačku je karijeru počeo relativno kasno, 2011. godine, vozio je Subaru Imprezu iz 2004. godine te potom prešao na moćni Mitsubishi Lancer Evo VIII jer se sa Subaruom u Velenju okrenuo na krov.

Nakon nesreće oporavljao se gotovo pola godine. Nije imao u tih nekoliko sezona značajnijih rezultata, često je odustajao, a mnogi će se sjetiti da mu je na INA Delta Rallyju 2015. godine suvozač bio nekadašnji pjevač na talent showu, a današnji radijski voditelj Saša Lozar, no morali su odustati zbog kvara.

Facebook Komentari