Narod je pobijedio u Rumunjskoj, na ulicama slavlje, Vlada povukla spornu uredbu o legalizaciji korupcije

Nakon masovnih demonstracija, rumunjska vlada odlučila povući spornu uredbu kojom se dekriminaliziraju određeni slučajevi korupcije, potvrdio premijer Sorin Grindeanu. Na ulicama Bukurešta slavlje, javlja RTS-a.

Vlada u Rumunjskoj će uredbu povući na sjednici u nedjelju. Potom će se, kako je najavljeno, započeti dijalog među strankama i u javnosti kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za ovaj zakon, koji ne podrazumijeva samo ovu uredbu o korupciji, već i puštanje većeg broja zatvorenika iz rumunjskih zatvora.

Kalin Taričeanu, lider stranke ALDE, manjeg koalicijskog partnera vladajućih socijaldemokrata, rekao je da se uredba povlači jer vlada nema što skrivati.

“Donijeli smo ovu odluku – da povučemo uredbu, da je odbacimo, da bi ljudi shvatili da naš cilj nije da sebe zaštitimo od pravde”, rekao je Taričeanu koji je i predsjednik Gornjeg doma parlamenta za privatnu televiziju Romania TV.

Uzvikivali su iste slogane koji su korišteni i 1989. godine i pjevali nacionalnu himnu, javlja RTS.

Uredba vlade, donesena prije četiri dana, koja podrazumijeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritizirana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunjska postala članica EU.

Uredba bi omogućila dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Facebook Komentari