U akciji USKOK-a oko pranja novca je uhićen je i vlasnik tvrtke koji je masno zaradio u kampanji Predsjednice i HDZ-a

U velikoj akciji USKOK-a, u kojoj je jučer privedena 21 osoba zbog sumnje na izvlačenje novca iz desetak tvrtki temeljem fiktivnih računa, “pao” je i Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli pišu N1 i Jutarnji list.

Riječ je o tvrtci koja je radila velike poslove u dvjema izbornim kampanjama HDZ-a – predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović te parlamentarnoj kampanji HDZ-a u 2015. godini, za vrijeme predsjednika Tomislava Karamarka, piše N1,

Nije poznato istražuje li USKOK i poslove koje su “Napredni modeli” radili u predizbornim kampanjama HDZ-a jer u priopćenju stoji samo da je inkriminirano razdoblje od 2009. do 2017.godine.

Tvrtka Napredni modeli registrirana je, između ostalog, za promidžbu i oglašavanje. U predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović isplaćen im je iznos od 628.000, a u kampanji Domoljubne koalicije više nego dvostruko više od toga.

U HDZ-u priznaju suradnju s tvrtkom Napredni modeli, no kažu, kriminala u tom poslu nije bilo. U odgovoru koji su za N1 poslali iz HDZ-a stoji:

“Za izvršene usluge tvrtka ‘Napredni modeli’ je ispostavila račune i dokaznice, a HDZ je platio izvršene usluge u skladu sa sklopljenim Ugovorom o poslovnoj suradnji – transparentno i u skladu sa zakonom. Navedena poslovna suradnja bila je predmet redovitog postupka revizije te je Državni ured za reviziju za poslovanje HDZ-a za 2015. godinu, podsjećamo, dao bezuvjetno mišljenje. HDZ nema nikakvih spoznaja o poslovanju tvrtke “Napredni modeli” izvan navedenog.”

Kao što je Jutarnji već izvijestio, službenici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, tzv. poreznog USKOK-a, raskrinkali su još jednu dobro organiziranu skupinu koja je kroz fiktivno poslovanje izvukla čak 57 milijuna kuna iz raznih tvrtki.

Uhićena je 21 osoba, glavni osumnjičenici su zagrebački poduzetnici Svetislav Josimović i Juraj Puškar. Josimović inače vodi niz tvrtki, primjerice Bossman d.o.o., Bossman tim d.o.o., Neptunium savjetovanje d.o.o., ali zasad nije poznato jesu li, odnosno koje su njegove tvrtke obuhvaćene istragom. Puškar također vodi nekoliko tvrtki poput Svijeta Promocija, Auto centra Soleo, Soleo Medija, ali je poznat i kao vozač autoutrka, a bio je i na čelu i Zagreb Racing Tima.

Prema optužbi, Josimović i Puškar terete se da su glavni organizatori zločinačkog udruženja u koje su uveli još nekoliko suosumnjičenih i njihove tvrtke. Njihova “djelatnost” bila je pronalazak direktora, odgovornih osoba u drugim trgovačkim društvima, koji su bili zainteresirani za izvlačenje novca iz tih tvrtki. Tako su tvrtke iza kojih su stajali Josimović, Puškar i ostali pridruženi članovi izdavale fiktivne račune za razne robe i usluge tvrtkama s čijim odgovornim osobama su se povezali, a onda bi ti direktori odobravali plaćanje iako, prema optužbi, nikakve usluge nisu pružene niti je roba isporučena.

Veći dio sredstava organizatori su potom podizali s računa te su gotovinu međusobno podijelili. U kojim omjerima su dijelili izvučeni novac, odnosno jesu li za sebe uzimali “samo” manju proviziju, a glavninu davali direktorima oštećenih tvrtki, zasad nije poznato. U svakom slučaju, na ovaj način je u gotovini podignuto i podijeljeno oko 47 milijuna kuna, dok je oko 10 milijuna kuna izvučenog novca ostavljeno za redovno poslovanje njihovih tvrtki.

Među tvrtkama koje su najviše oštećene spominju se voditelji Westgatea, Shopping City Zagreb i Trgovački centar Zagreb. Velika sredstva izvučena su i iz tvrtki Oktal Pharma, Emporion Plus, IMG Zagreb i cijelog niza drugih tvrtki.

Među uhićenim direktorima oštećenih tvrtki su predsjednik uprave Oktal Pharma Marijan Škiljević, Sanja Bogunović Krnetić iz Spana, Danijel Artenjak iz tvrtke Napredni modeli, Joško Čupić iz IMG-a Zagreb, Ivan Matijević iz Matela, Zdravko Živković iz Emporion Plusa, Ante Mlinarić iz MB Auto, Emilio Krstić iz Arkadije i drugi.

Zanimljivo je da se kao sudionici ovog nezakonitog posla izravno spominju i strani državljani iz tvrtki koje vode trgovački centar Westgate, Ernst Kirchmayr, Marcus Aumair i Wilhelm Peter Hasslacher, ali oni nisu na popisu osumnjičenih.

Facebook Komentari