Preminuo istaknuti ljevičar Predrag Matvejević, jedan od najprevođenijih pisaca jugoistočne Europe

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac Predrag Matvejević.

Njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od prevođenijih pisaca jugoistočne Europe, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Bosanskohercegovački pisac, hrvatski i talijanski državljanin, jedan od najpoznatijih publicista u jugositočnoj Europi Predrag Matvejević rođen je u Mostaru 1932. godine. Tu je završio pučku i srednju školu, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirao romanistiku. Završio je taj studij u Zagrebu.

Njegovi kolege kažu da je francuski jezik znao bolje nego mnogi profesori. Na pariškom sveučilištu Sorbonne doktorirao je komparativnu književnost i estetiku 1967, a 1994. stekao pravo redovne profesure.

Jedan je od najprevođenijih autora u svijetu. Mediteranski brevijar tiskan je u 27 izdanja, preveden na 21 europski jezik te na arapski, hebrejski, turski, japanski i – esperanto. Samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i Savjeta lijevo orijentiranoga časopisa Novi Plamen.

Počasni je i doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu. Predsjednik je Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju. Bio je savjetnik za politiku spram Sredozemlja Europskoga povjerenstva.

Nositelj je odličja koje su mu dodijelili predsjednici nekoliko država – Stjepan Mesić mu je 2001. dodijelio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, u Francuskoj je dobio najveće priznanje Nacionalni red Legije časti.

Veliki odjek u javnosti, kakav je izazvao tekst Naši talibani, imali su za suđenja objavljeni kritički esej prof. dr. Zdravka Tomca s naslovom Predrag Matvejević zastupa velikosrpska četnička stajališta i članak Darka Kovačića – Matvejevićeva vješala za hrvatske književnike.

Posljednjega dana u srpnju 2013. Gradsko vijeće Grada Sarajevo Predraga Matvejevića proglasilo je počasnim građaninom. U obrazloženju je navedeno kako je “kao književnik i esejist učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH”.

Predrag Matvejević odrastao je uz oca Vsevoloda Matvejeviča, rođenog u ukrajinskoj luci Odesi, koji je bio boljševičkih uvjerenja. Nakon povratku iz zarobljeništva u Njemačkoj 1945. Godine, Vsevolod je bio sudac u Mostaru.

Hvalio je SSSR iako su mu otac i brat umrli od gladi u Gulagu. Majka Predraga Matvejevića Angelina, rođena Pavić, je Hrvatica, bila je gorljiva katolkinja. Njeno katolištvo nije bitno utjecalo na sinov odgoj, piše večernji.hr.

Facebook Komentari