Leljak o klasnom genocidu: Na kraju operacija tijekom 1945. na području bivše Jugoslavije likvidirano više od 500 tisuća ljudi

Kako je otkrio Hudu jamu? Na čemu temelji tvrdnje da je u Sloveniji na kraju Drugog svjetskog rata ubijeno 140.000 Hrvata, broj identičan broju poginulih od dviju atomskih bombi bačenih na Japan? Zašto tvrdi da je Tito bio detaljno upoznat s masovnim likvidacijama? Tko su ubijeni u dvjema najnovijim otkrivenim grobnicama, je li točno da se u jednoj od njih nalaze šire obitelji najvećeg dijela administracije NDH? Ekskluzivno u emisiji Tihomira Dujmovića “Iza zavjese” prvi je puta o tome govorio poznati slovenski povjesničar i istražitelj komunističkih zločina Roman Leljak.

Govoreći o brojci od 140.000 Hrvata ubijenih na kraju Drugog svjetskog rata Roman Leljak je rekao kako je u Sloveniji do sada službeno registrirano 620 stratišta te da se taj popis odnosi na brojke iz 2009. godine. Poslije toga još su neka stratišta nađena, tako da ja mislim da je brojka danas oko 700 stratišta. Sva su popisana, velika većina je i sondirana, znači provjereno je da li su to stvarno stratišta i sa svjedocima su obavljeni mnogi razgovori. Tako da su ih ministarstvo i komisija popisali, kazao je.

Za svako stratište je napisan približan broj onih koji su u tom stratištu i koje su narodnosti stradali. Svi ti podaci su javno objavljeni. Znači, ako bi odvojili svako stratište posebno i pogledali broj samo za žrtve hrvatske narodnosti, dobili bi broj 140.000, rekao je Leljak.

Na pitanje o nalogodavcima i izvršiteljima, rekao je da je mnogo dokumenata o likvidacijama uništeno od strane starih partijskih struktura, te da danas ima malo svjedočanstva i dokumenata koji bi mogli točno objasniti što se tada događalo. Znamo da se u pravcu Bleiburga povuklo 17 ustaško domobranskih divizija. To je oko 200 do 250 tisuća vojnika. Taj podatak je iz arhiva u Londonu, a potječe iz razgovora Titovih partizana i britanske vojske 1945. godine, rekao je Leljak.

Na pitanje da li je moguće rekonstruirati zapovjedni lanac tih likvidacija, rekao je kako su otvoreni arhivi u Beogradu te da će mnogo dokumenta sada izaći u javnost. Zapovjedna odgovornost dolazi od Josipa Broza Tita, kazao je. Dodao je kako za njega nema dvojbe da zapovjedna odgovornost dolazi od Josipa Broza. Kazao je i da je na kraju operacija tijekom 1945. na području bivše Jugoslavije likvidirano više od 500 tisuća ljudi.

To jasno govori o tome da je izvršen genocid. Tu se može govoriti i o klasnom genocidu jer je ubijena klasa jednog naroda u koju su ušli privrednici, kulturnjaci i oni koji su do tada vodili jedan narod. Komunistička partija je došla na vlast preko genocida, rekao je Leljak.

Govorio je i o samom tijeku i izvršenju likvidacija koje su se događale tijekom 1945., te navodio koje se partizanske jedinice spominju kao neposredni izvršitelji zločina.

Share This Article