Vladin povjerenik Igor Vidalina preuzeo vlast u Gradu Sinju

Piše: Dražen Prša

Nakon Dubrovnika, Vladin povjerenik danas je preuzeo vlast i u Gradu Sinju, kojim će upravljati do izbora novog gradonačelnika i konstituiranja novog Gradskog vijeća na lokalnim izborima u svibnju.

Kao što je poznato, budući da nije donesen Proračun Grada Sinja za 2017. godinu niti Odluka o privremenom financiranju, Vlada RH na svojoj sjednici u petak Igora Vidalinu imenovala je povjerenikom za Grad Sinj.

Tako je, donosi portal ferata.hr u Uredu gradonačelnika jutros upriličena primopredaja vlasti između dosadašnje obnašateljice dužnosti gradonačelnika Kristine Križanac i Igora Vidaline.

Primopredaji vlasti nazočili su dosadašnji zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin te pročelnice gradskih odjela i njihovi zamjenici.

Na konferenciji za novinare Kristina Križanac je kazala kako splet nesretnih okolnosti, uzrokovan prvenstveno neodgovornim i politički sebičnim postupcima oporbe, za posljedicu ima povjereničko upravljanje.

Istaknula je kako Grad ostavlja u dobrom stanju, sa stanjem računa od preko 2 milijuna kuna i predujmom za projekt ‘Sinj u sridu’ u iznosu od 10 milijuna i 548 tisuća kuna, bez zaduženja i nepodmirenih obaveza.

Također je dodala kako privremenoj vlasti ostavlja na upravljanje niz programa i projekata, kao što su Odvodnja aglomeracije Sinj, ‘Sinj u sridu’, dovršetak dječjeg vrtića u Turjacima i drugi, koji su u različitim fazama provedbe.

‘Gospodin Vidalina, kao dio stručnih službi našega Grada, i sam je sudjelovao u svim postupcima i svim aktivnostima u navedenim projektima i zaista vjerujem da će odgovorno upravljati, na dobrobit svih naših sugrađana’, naglasila je Križanac.

Diplomirani pravnik Igor Vidalina istaknuo je kako je do sada obnašao dužnost predstojnika Ureda Grada Sinja pa poznaje sve aktivnosti i procese u Gradu, zakonske okvire u kojima djeluju Gradsko vijeće, gradonačelnik i mjesna samouprava, stanje gradskih ustanova i trgovačkih društava te rad i probleme s kojima se susreću udruge u sportu i kulturi, tako da već danas svi skupa nastavljaju s radom.

‘Najvažnije je donijeti odluku o privremenom financiranju i iz nje će biti razvidan smjer u kojem će se grad razvijati u predstojećem razdoblju.

U nju će biti uključeni i određeni projekti, tu je poznati zakonodavni okvir – financiraju se isti programi, projekti i aktivnosti iz proračuna prethodne godine, do razine najviše jedne četvrtine iz godine koja je završila.

Što se tiče nekih drugih projekata, tu je omogućena fleksibilnost u izvršavanju sredstava od pomoći, donacija, sredstva posebne namjene i sredstva iz EU fondova, koji se mogu u suglasnosti s Ministarstvom financija izvršavati u većoj razini’, istaknuo je Vidalina.

Share This Article