2.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U Sisačko-moslavačkoj županiji naziru se kandidati za lokalne izbore, protiv SDP-ove Ikić-Baniček...

U Sisačko-moslavačkoj županiji naziru se kandidati za lokalne izbore, protiv SDP-ove Ikić-Baniček vjerojatno dr. Josić

Na izbore za župana SDP ide s Zdenkom Vahovcem, HDZ s aktualnim županom Ivom Žinićem, a Most vjerojatno s Milanom Brigljevićem, piše lokalni.hr.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zahuktava se retorika prije predstojećih lokalnih izbora u svibnju ove godine iako se u nekim gradovima i dalje ne znaju ni glavni kandidati.

Na razini županije u ponedjeljak je odlučeno da SDP-ov kandidat za župana bude Kutinčanin Zdenko Vahovec, koji je bio dožupan u vrijeme bivše županice te vodio kratko županiju nakon njene ostavke.

On će se upustiti u borbu protiv aktualnog HDZ-ova župana Ive Žinića koji će na biralištima tražiti svoj drugi mandat. Od ostalih kandidata za sada nema najava, ali se očekuje da će svoga čovjeka kandidirati HSP, MOST (vjerojatno Milan Brigljević) te najavljeni Sisačko-moslavački savez, projekt petrinjskog i novljanskog gradonačelnika koji će okupiti niz lokalnih stranaka.

U Sisku je ovog tjedna ponovo otvorena nepoznanica oko kandidata HDZ-a za gradonačelnika.

Iako je gradski ogranak još u listopadu prošle godine kao svog kandidata izabrao 46-godišnjeg profesora psihologije Franju Šabana, ovih dana u središnjici HDZ-a održan je niz sastanaka čiji rezultati sugeriraju kako će ipak HDZ-ov kandidat za gradonačelnicu biti aktualna saborska zastupnica iz Siska, dr. Željka Josić. Središnjica i županijski odbor smatraju da ona ima više šanse pobijediti aktualnu sisačku SDP-ovu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček koja će ponovo tražiti potporu Siščana za tu poziciju, tvrdi lokalni.hr.

Kandidaturu istaknuo i radnik Rafinerije

Njima će konkurencija biti i aktualni HNS-ov dogradonačelnik Josip Andučić, koji je prošli mandat išao u koaliciji sa SDP-om, no koalicija je u međuvremenu pukla. HSP dr. Ante Starčević kandidirao je dr. sc. Vlatku Vukelić, profesoricu s Odsjeka za povijest Hrvatskih studija i predsjednicu sisačkog ogranka stranke, a za sada je kandidaturu istakao i nezavisni Sabahudin Gašić, radnik Rafinerije i aktivist. Za očekivati je još kandidata.

Od zadnjeg popisa stanovništva status drugog najvećeg grada u Županiji preuzela je Petrinja gdje će drugi mandat zaredom pokušati osvojiti aktualni gradonačelnik, nezavisni Darinko Dumbović. Njegov donedavni saveznik, a sada žestoki protivnik u gradu, SDP, za svog kandidata predložio je čelnicu ogranka Svjetlanu Lazić, aktualnu dogradonačelnicu. Dipl. ing. šumarstva Mihael Jurić, predsjednik petrinjskog HDZ-a, bit će i kandidat te stranke za gradonačelnika Petrinje.

U Kutini će SDP-ov Andrija Rudić i dalje biti kandidat te stranke za gradonačelnika. Njemu će se suprotstaviti na biralištima Zlatko Babić, dugogodišnji kutinski član HDZ-a i trenutačni čelnik kutinskog ogranka stranke.

U oba ova grada očekuje se još kandidata.

Od ostalih gradova i općina bit će zanimljivo vidjeti rezultate u Novskoj gdje će neovisni Vlado Klasan svoj novi mandat pokušati izboriti protiv aktualnog dožupana Marina Piletića, kao kandidata HDZ-a.

Moguća kandidatkinja HDZ-a na lokalnim izborima pozvala aktualnu SDP-ovu gradonačelnicu na sastanak oko sanacije Mosta Gromova

Najnovije

Još iz rubrike