Još je dramatično u zagrebačkom HDZ-u, Plenković ne otkriva karte, mediji načuli da je i Zdravko Marić u kombinaciji

HDZ još uvijek nije odlučio tko će biti njihov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. Predsjednici deset od ukupno 17 područnih odbora HDZ-a grada Zagreba poslali su pismo šefu stranke Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak, piše N1.

Potez predsjednika područnih odbora tumači se kao izravan udar na Mikulića iako su kao razlog za sastankom naveli nezadovoljstvo radom zagrebačkog HDZ-a.

Iz razgovora sa dva izvora iz HDZ-a, N1 doznaje da Plenković još nije odlučio što će s Mikulićem. Navodno je incijativa za ovakvim raspletom i došla iz vrha stanke, no ni predsjednici tih odbora nisu Plenkovićevi ljudi iz povjerenja. Kako tvrde naš izvori, u HDZ-u tumače da su predsjednici odbora shvatili da Mikulić ne uživa povjerenje predsjednika HDZ-a pa su krenuli u akciju kojoj žele dobiti povjerenje i podršku Plenkovića, a time i izvući stranku u Zagrebu iz kontrole Milijana Brkića i Andrije Mikulića.

Plenković traži kandidata za gradonačelnika no rijetko tko je spreman na to, jer mnogi u stranci smatraju da će si taj kandidat sam potpisati političku propast.

U stranci su se među članovima u tom kontekstu spominjala i imena Drage Prgometa i Zlatka Hasanbegovića. Prvi bi se možda i upustio u to da je dobio Plenkovicevu podršku u razgovoru koji su vodili jos krajem prošle godine, a drugi samo kad bi imao potpunu autonomiju pri sastavljanju lista, tvrdi izvor N1 televizije.

Kao posljednji potencijalni Plenkovićev kandidat za gradonačelnika spominje se i ministar financija Zdravko Marić. Njega bi navodno Plenković volio vidjeti u toj ulozi, a i jedini ima dovoljno dobar rejting za potencijalno osvajanje Zagreba. Neki u HDZ-u ipak smatraju da je njegov resor prezahtjevan da bi se upustio u utrku za gradonačelnika. Nije poznato koliko je to realna opcija i bi li je ministar Marić prihvatio. Jedan od zanimljivih elemenata je moguća uloga Vlade u slučaju velike krize i kraha Agrokora. Vlada bi s Marićem na mjestu ministra financija, koji dolazi iz Agrokora, imala dvostruki problem, i vrlo sužen prostor djelovanja.

Dio HDZ-a pribojava se da bi se, bez jakog kandidata iz HDZ-a, iza kojeg stoji Plenković i vrh stranke, mogla pojaviti i nezavisna lista koja bi HDZ-u oduzela dio glasova. Strahuju da bi tu listu mogla predvoditi upravo Bruna Esih koja je osvojila i velik broj preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima.

Rješenje situacije u zagrebačkom HDZ-u još uvijek nije na vidiku.

Share This Article