Evo je opet, trihinela u Đakovu: Od zaraženog mesa oboljelo 28 osoba

Piše: Dražen Prša

Epidemija trihineloze u Đakovu nastavlja uzimati svoj danak, nakon prekjučerašnjih 25 osoba kod kojih su se pojavili simptomi, do jučer se još troje novih javilo liječnicima sa zdravstvenim problemima.

Čak 25 osoba zaraženo je trihinelom nakon što su jeli suhomesnate proizvode napravljene od mesa divljači kod jednog Đakovčanina. Ovoj epidemiji bilo je izloženo 45 osoba, 25 njih pokazalo je slabije ili jače znakove bolesti, dok je jedna 42-godišnja Đakovčanka prošlog vikenda hospitalizirana, piše Glas Slavonije.

Epidemiolog, dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ocjenjuje da će epidemija u konačnici zahvatiti i do 50 osoba.

Toliko ih je bilo izloženo trihineli jer su za prosinačke blagdane konzumirali suhomesnate proizvode čiji ih je vlasnik, Đakovčanin, spravljao i od mesa divljači. On tvrdi da je meso podvrgnuo analizi.

S takvim informacijama, kako doznajemo, izišao je i pred službe i pred konzumente mesa koji ga opisuju kao čovjeka dobrih namjera, i prema svom, i zdravlju drugih. Nakon što je planula zaraza, veterinarske službe sporno su meso izuzele i uzorkovale radi utvrđivanja činjenica.

U petak sam dobio informaciju o slučaju, a u subotu su uzimani uzorci i nalazi su bili pozitivni. Ne bih ulazio u “kako i što”, no svima koji su izloženi trihineli u ovom slučaju rekao sam da situaciju shvate vrlo ozbiljno, da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima, neka se načini krvna slika i ostalo – kazao je epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Epidemijom su bili zahvaćeni svi uzrasti, od djece do starijih osoba, a sve meso je izuzeto i bit će uništeno.

Dok veterinarske službe i inspekcije rade na ovom slučaju, skrenimo pozornost na to da se posljednja epidemija trihineloze u đakovačkom kraju dogodila prije punih 14 godina, početkom 2003., kada je njome obuhvaćeno oko 20 osoba, a epicentar joj je bio u Širokom Polju.

Nakon toga – zatišje ne samo u đakovačkom nego i svehrvatskom eteru – nema novih slučajeva, nalazi su uglavnom uredni, nema alarmantnih napisa i upozorenja o opasnosti od ove bolesti i njezinoj pogubnosti za zdravlje čovjeka.

Stekao se dojam u javnosti da je trihineloza (gotovo) iskorijenjena, pa se dio vlasnika svinja i konzumenata, potrošača opustio.

Share This Article