Butkovićevo ministarstvo otkrilo koliko su dosad kazni inspektori napisali Uberu, riječ je o milijunima

Nakon tužbe Hrvatske obrtničke komore, koja smatra da Uber zavarava kupce i nedopušteno oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, N1 je upitao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o iznosu kazna koje su do sada izrečene zbog vožnje uz pomoć aplikacije. Podsjetimo, nadležno ministarstvo smatra kako Uber u RH ne posluje legalno.

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti:

”Uprava prometne inspekcije resornoga Ministarstva u skladu s ovlastima provodi redovne nadzore nad obavljanjem djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika, kako u međunarodnom tako i u unutarnjem cestovnom prometu u svim pojavnim oblicima djelatnosti.

Temeljem poduzetih inspekcijskih nadzora na području Republike Hrvatske nad fizičkim i pravnim osobama koje obavljaju djelatnosti javnoga prijevoza putnika korištenjem aplikacije Uber i u kojima su utvrđene nepravilnosti, Inspekcija je u tim slučajevima poduzimala prekršajne mjere i izdala prekršajne naloge zbog povreda odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te je izrečeno 3,5 milijuna kuna prekršajnih kazni, od toga se 2,5 milijuna kuna odnosi na izrečene kazne za korištenje aplikacije Uber, a do danas je u prvostupanjskom postupku od strane Prekršajnog suda izrečeno samo 10 presuda, na koje okrivljenici imaju pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu RH.

Kazne su izrečene u razdoblju od 01.01. do 10.12.2016. godine temeljem provedenih redovnih inspekcijskih nadzora.

U najvećem broju slučajeva radilo se o prekršajima odredbi članka 5. i članka 14. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu za koje su prekršaji propisani odredbama članka 109. i 110. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a navedeni nadzori provedeni su tijekom protekloga tjedna na području gradova Zagreb, Split i Dubrovnik te su iz prometa isključena 2 vozila kojima se obavljala djelatnost javnog prijevoza putnika posredstvom aplikacije Uber (na širem području Grada Zagreba) i jedno vozilo sa riječkoga područja.

Sve navedene izrečene prekršajne kazne, izrečene su od strane inspekcije cestovnog prometa. Ovdje nisu uključeni inspekcijski nadzori carinske službe i pripadajuće izrečene kazne.”

Facebook Komentari