Bunjac u Saboru govorio o isisavanju novaca preko monopola u cestovnom prijevozu, Petrov i Bulj ga poduprli

Branimir Bunjac iz Živog zida koji je u Saboru govorio o Zakonu kojim se regulira cestovni prijevoz istaknuo je da se zakon bavi nizom minornih odredbi, umjesto da se bavi nečim važnijim kao što je monopol u cestovnom prometu.

”Zakon se uglavnom bavi prekršajnim odredbama, tehničkim stvarima, ali neće riješiti probleme koji muče naše cestovne prijevoznike”, rekao je Bunjac dodajući da se zakonom ne suzbija nelojalne konkurencije. Primjer za to je cijena za tehnički pregled vozila koji, navodi, u Sloveniji košta 97 eura a u Hrvatskoj više od 500 te dok se u Njemačkoj tehnički pregled vrši svake dvije godine, a i jeftiniji je nego u Hrvatskoj, kod nas se mora obavljati svake godine.

”Netko je dozvolio da se uspostavi monopol, da se jedna tvrtka s javnim ovlastima da u ruke privatnicima koji su povezani s politikom. Ta se tvrtka zove Centar za vozila, koji godišnje uprihodi između 400 i 500 milijuna kuna, ima fiktivne vlasnike, a stvarni vlasnici su iz redova jedne stranke koja puni privatne džepove na račun MUP-a i državnog proračuna. Vlasnička struktura centra za vozila ide do samog državnog vrha”, rekao je Bunac pitavši tko je dozvolio da jedna tvrtka ima monopol nad cijelim tržištem, tko štiti te ljude, kako se oni zovu i ”ima li ova Vlada hrabrosti u raščišćavanje ovakvog žalosnog stanja”.

Na to mu je odgovorio zastupnik iz redova Mosta Miro Bulj. ”Ako su ti podaci točni, dajem Vam podršku, da MUP, DORH… utvrde tko je vlasnik, tko sisa pare iz našeg proračuna i da se sve provjeri ako je ovo istina, a vjerujem da je kolega Bunjac rekao provjerene informacije”, kazao je Bulj.

I predsjednik Sabora Božo Petrov pozvao je Bunjca i ostale zastupnike da reagiraju na ova saznanja.

”Budući da je kolega zastupnik iznio dosta ozbiljne informacije, volio bih da se ne zaustavi na tome, nego da se po tom pitanju kolega zastupnik i drugi uključe, a ne da to ostane samo na razini rasprave i stjecanja političkih bodova”, rekao je Petrov.

Iz redakcije dnevnik.hr-a zastupniku Bunjcu poslali su upit, te je odgovorio kako je javno postavio pitanja u skladu s informacijama koje je dobio od sindikata cestovnih prijevoznika.

”Ključno, koja je vlasnička struktura CZV i na koji način je ta privatna tvrtka dobila javne ovlasti i praktički monopol na tehničke preglede u Hrvatskoj. (Radi se o prihodima cca 450 milijuna kuna). Ukoliko ne dobijem zadovoljavajuće odgovore sljedećih dana iskoristit ću svoja zastupnička prava da saznam potrebne informacije i po potrebi obavijestim nadležne institucije”, odgovorio je Bunjac za dnevnik.hr.

Facebook Komentari