BiH je u optužnici protiv Hrvata iz Posavine de facto optužila Hrvatsku za navodne ratne zločine

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti da su počinili kazneno djelo, odnosno zločin protiv čovječnosti, a optuženike Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i ratni zločin protiv ratnih zatočenika, priopćeno je jučer, piše Večernji list BiH.

Optužnica, kako se navodi, tereti optuženike da su u vremenskom razdoblju od druge polovine travnja 1992. godine do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba između Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani, i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani, na širem području općine Orašje, optuženici Đuro Matuzović, u svojstvu zapovjednika 106. brigade HVO, a kasnije zapovjednika Operativne skupine Orašje, te zapovjednika Operativne zone Orašje, Ivo Oršolić, u svojstvu zapovjednika 106. brigade HVO Orašje, Tado Oršolić, u svojstvu načelnika Postaje javne sigurnosti Orašje, Marko Dominković, u svojstvu zapovjednika Policijske postaje Orašje, Joso Nedić, u svojstvu zapovjednika II. bojne 106. brigade HVO, Marko Blažanović, u svojstvu načelnika Obavijesnih poslova 104. brigade, a de facto obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade, a Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić, u svojstvu vojnih policajaca Vojne policije 106. brigade HVO, u okviru sveobuhvatnoga i sustavnoga napada usmjerenoga protiv civilnoga stanovništva srpske nacionalnosti na području općine Orašje, znajući za napad i da njihove radnje čine dio toga napada, planirali, počinili, naredili, poticali, pomagali, organizirali, omogućili i usuglašavali se činjenjem i nečinjenjem s progonom srpskoga stanovištva s teritorija pod kontrolom Hrvatskoga vijeća obrane suprotno pravilima međunarodnoga prava, i to: ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične naravi, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke ozljede ili narušenja zdravlja. Konstatacijama “za vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba između HVO-a i HV-a, na jednoj strani, i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani”, Hrvatska je de facto optužena za navodne ratne zločine u Posavini.

Optužnica dalje, kako je navedeno, tereti optuženika Đuru Matuzovića, kao zapovjednika 106. brigade HVO i kasnije kao zapovjednika OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno s njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO u šupi, vlasništvo M. F, zvani M.D., u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, općina Orašje, suprotno pravilima međunarodnoga prava, sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnome postupanju te nanošenju velikih patnji i ozljeda tjelesnoga integriteta i zdravlja ratnim zatočenicima, priopćeno je jučer iz Suda BiH, odnosno Odjela za ratne zločine.

Share This Article