U glavnoj turskoj zračnoj luci Ataturku zbog Trumpove zabrane gomilaju se putnici iz zemalja s liste

Desetinama ljudi, od petka kada je američki predsjednik potpisao odluku da se u SAD ne primaju izbjeglice, nije dozvoljeno ukrcavanje u zrakoplove, javljaju turski mediji.

Istanbulska zračna luka Ataturk je ključna točka za transfer putnika koji idu s Bliskog istoka prema Americi i Europi.

Desetinama ljudi, od petka kada je američki predsjednik potpisao odluku da se u SAD ne primaju izbjeglice, nije dozvoljeno ukrcavanje u avione.

Poslije odluke koju je američki predsjednik donio u petak da izbjeglice i muslimani iz 7 zemalja dobiju zabranu ulaska u SAD, gužva na istanbulskom aerodromu je nastavljena i u ponedjeljak.

Službenici istanbulskog aerodroma su rekli da su bili prinuđeni zbog donesene zabrane zamrznuti plan letenja za desetine ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump je u petak donio odluku da vrata SAD-a budu zatvorena za sirijske izbjeglice 4 mjeseca, a da ljudima iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Jemena, Sudana i Somalije tijekom 90 dana neće biti izdavane vize.

Turska je ovim zemljama, po svom geografskom položaju, blizu i jedna od važnijih transfer točaka tako da ga često koriste putnici s Bliskog istoka kako bi išli u SAD i Europu.

Parlament Iraka, zemlje koja se nalazi na Trumpovoj listi, donio je odluku da odgovori na Trumpov korak.

Još uvijek nije točno poznato hoće li vlada i premijer Iraka donijeti odluku o zabrani putovanja američkih državljana u Irak, a glasovanje u vezi odluke je neobavezujuće.

U Iraku još uvijek djeluje 500 američkih vojnika. No, ovakva odluka bi se mogla odraziti i na mnoge američke humanitarce i novinare.

Facebook Komentari