Sastanak u MORH-u: Plenković, Krstičević, Z. Marić o zrakoplovstvu i služenju vojnog roka

Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane (MORH) gdje ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama, poput temeljnog vojnog osposobljavanja te povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama, rekao je Krstičević govoreći o ključnim aktivnostima i planovima MORH-a u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a.

“Moramo biti svjesni rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka koje se tiču svih građana”, rekao je ministar na sastanku u Ministarstvu na koji je premijer Plenković došao u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika.

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti – Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Također, ministar je podsjetio kao nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

“Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora imati potporu i u civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja”, zaključio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade, u pratnji ministra Krstičevića, posjetio je vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, predsjedniku Vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.

Miljavac podupire vojnu obuku

Gostujući u programu N1 Televizije predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac podržao je uvođenje vojne obuke u Hrvatskoj.

“Mi smo nekoliko puta na Generalskom zboru razmatrali da bismo trebali krenuti s nekom obukom. Vidite da imamo prazninu od 10 godina da nismo nikoga educirali u vojnom smislu. Vidite situaciju u našem okolišu, a i šire. Nije tu samo vojna ugroza, nego i elementarne nepogode. Kada vojska krene, vrlo brzo riješi situaciju jer je je to organizirana sila”, kazao je.

“Kada bi mladići prošli tu obuku, vidjeli bi što to znači, jedna organizacija, jedina sila. Svijet se mijenja i moramo biti spremni. To cijene i druge neke zemlje, poput Austrije i Švicarske. I Finska je uvela vojni rok. Podiže se vojni potencijal. Razmišlja se da se to ne zove klasični vojni rok, nego obuka. Ako se to dobro organizira i ako se osmisli dobar program, može se puno naučiti. Još ako je ljeto, to manje košta”, istaknuo je dodao kako se mora razmisliti o kriteriju prigovora savjesti kojim se opravdava nečije izbivanje s vojen obuke.

“Treba razmisliti o kriterijima prigovora savjesti. Prigovor savjesti može imati netko iz vjerskih razloga, zbog bolesti ili ako je u nekoj organizaciji koja strašno proklamira pacifizam. Nitko ne želi rat. Ali ‘ja ne mogu gledati pušku’ i onda ne ide u vojsku, to više ne može. Kada bi vidio o čemu se radi, možda bi netko zavolio i htio ići dalje”, rekao je.

Komentirao kako je danas vojska ostavljena bez brojne infrastrukture jer su vlasti darovale objekte lokalnim samoupravama.

Miljavac pretpostavlja kako bi se na obuku pozvalo između 22.000 i 26.000 mladića, ovisno o kapacitetima. I pretpostavlja kako bi to koštalo između 300 i 400 milijuna kuna.

Facebook Komentari