Rast industrijske proizvodnje: Nakon podizanja izgleda kreditnog rejtinga, nova potvrda da je RH na dobrom putu

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Plenković komentirao je u Banskim dvorima najnovije pokazatelje o rastu industrijske proizvodnje od 14,9% u prosincu 2016. – što je najveći skok još od 2001. Godine.

Izuzetno sam zadovoljan. Ovo je još jedan pokazatelj da je Hrvatska na dobrom putu. Prvo su dvije od tri svjetske rejting agencije podigle naše izglede kreditnog rejtinga i proglasile ga stabilnima – što cijelome hrvatskom gospodarstvu daje vjetar u leđa. Ovakvi podaci o industrijskoj proizvodnji su izvrsni, znači da postoji zamah u hrvatskom društvu, kazao je Plenković.

Dodao je da vjeruje da ćemo s ovakvim pokazateljima nastaviti ispunjavati naše ciljeve, a to su smanjivanje javnog duga i smanjivanje deficita, rast BDP-a i izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Vodit ćemo računa da naša fiskalna politika bude mudra i obazriva i da sve međunarodne financijske institucije koje analiziraju svaki potez Vlade i dalje budu uvjerene da smo privrženi ostvarivanju ključnih ciljeva. Želimo biti i racionalni i kvalitetni i učinkoviti, a ovakvi pokazatelji samo pridonose tom trendu.

U 2016. rast su zabilježile sve glavne industrijske grane, a najviše mu je pridonijela proizvodnja intermedijarnih proizvoda, energije te netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Promatra li se po djelatnostima, ukupan industrijski rast u 2016. ponajprije je posljedica rasta prerađivačke industrije (s težištem na proizvodnji metalnih, farmaceutskih i prehrambenih proizvoda te električne opreme), koja ima i najveći udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji (77,9%), a porasla je za 5,4%. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija porasla je 7,0%.

Facebook Komentari