Napadač u džamiji u Quebecu, nakon što se sam javio policiji, optužen za teška ubojstva i pokušaje ubojstava

Osumnjičeni za nedjeljni napad u džamiji u Quebecu u kojemu je ubijeno šest ljudi, a 19 ranjeno optužen je po šest točaka za teška ubojstva i pet točaka za pokušaje ubojstava.

Osumnjičeni Alexandre Bissonnette (27) bio je prisutan u sudnici quebeškoga suda. Bissonetteov Facebook profil, koji je sada zatvoren, pokazuje da je student antropologije i političkih znanosti na sveučilištu Laval. Živi nedaleko od džamije, piše HRT.

Na stranici se vidi da je Bissonette pratio nekoliko desničarskih političara i aktivista, uključujući Marine Le Pen, čelnicu francuske desničarske Nacionalne Fronte. Ranije, gradski patolog utvrdio je da je šest ljudi ubijeno, od sveučilišnog profesora do vlasnika halal mesnice, u rasponu od 39 do 60 godina.

Bissonnettea su specijalci uhitili oko 20 kilometara od poprišta događaja pošto je nazvao policiju i rekao da je spreman predati se. Policija nije htjela govoriti o mogućim motivima pucnjave u quebeškome islamskom kulturnom centru. Smatraju da je posrijedi napad pojedinca, rekao je kanadski izvor povezan sa situacijom.

Napad odudara od karaktera Quebeca, gradu s nešto više od 500.000 stanovnika a u kojemu su tijekom cijele 2015. prijavljena samo dva ubojstva. Masovna ubojstva rijetko se događaju u Kanadi, gdje su na snazi stroži zakoni o kontroli oružja od onih u SAD-u.

Facebook Komentari