Gdje je sad? Salmonela je svakodnevno bila na policama u dućanima, u siječnju je čini se nestala, evo objašnjenja

Krajem studenoga i početkom prosinca prošle godine Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno je slalo obavijesti o novootkrivenim slučajevima salmonele te mesu i jajima koji su zbog toga povučeni s polica trgovina. Na stup su srama došla imena nekih velikih trgovačkih lanaca. Međutim, tijekom cijeloga siječnja nije se pojavila nijedna takva obavijest.

Postavlja se pitanje zašto? Je li salmonela nestala? Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede.

“Kontrola hrane obavlja se na temelju državnog programa monitoringa mikrobiološke ispravnosti. Taj program ima svoju dinamiku, a veći broj pretraga obavljen je u drugoj polovici i krajem godine. Nakon akcije pojačane kontrole mesa u deset subjekata u poslovanju hranom, koja je provedena u studenom, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je rezultate na svojoj internetskoj stranici i navelo sve pronađene nesukladnosti”, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede za tportal.

Inspekcijske kontrole, dakle, nakon prošlogodišnje akcije nisu više tako česte, ali iz ministarstva su dali do znanja da je intenzivna medijska kampanja tijekom afere salmonela urodila plodom. Veliki trgovački lanci, nakon što su im se imena u negativnom kontekstu danima povlačila po medijima, primijenili su samokontrolu, tvrde u Ministarstvu.

“Očigledno je da su učestalije kontrole i uzorkovanja utjecali i na trgovce, pa više obraćaju pažnju na samokontrole koje su dužni provoditi i stalo im je do toga da im se ime ne povlači po medijima u negativnom smislu, s obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede objavljuje svaku potencijalnu opasnost za javno zdravlje”, objasnili su.

Napomenuli su da se inspekcija obavlja i mimo plana, i to svaki put kada dobiju dojavu građana ili bilo kakvu informaciju koja bi upućivala na neispravne prehrambene proizvode.

Facebook Komentari