26.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Cvitan potvrdio: DORH i policija istražuju Ivana Pernara zbog ponašanja u školama...

Cvitan potvrdio: DORH i policija istražuju Ivana Pernara zbog ponašanja u školama i s učenicima

Zastupnik Ivan Pernar je jučer nastavio obilaziti škole. Jutarnji list objavio je transkript razgovora koji je vodio s učenikom VII. gimnazije, a u kojem ga nagovara da napusti školski sat kako bi se slikao s njim, prenosi HRT.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je za HRT kako nadležna državna odvjetništva postupaju po prijavama pravobraniteljice za djecu protiv Pernara i svim dostupnim informacijama. U ovom trenutku ne mogu govoriti radi li se o kaznenom ili prekršajnom djelu. Izvidi se provode u suradnji s policijom i očekujem da će sve biti riješeno u kraćem vremenskom roku, a u kojem, to sad ne znam, rekao je Cvitan.

Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić komunikaciju Pernara sa srednjoškolcima nazvala je iznimno zabrinjavajućom. Razgovori pokazuju da saborski zastupnik Pernar i dalje poziva učenike na neprimjereno ponašanje, pri čemu je potpuno ravnodušan prema tome što bi učenici zbog toga mogli biti sankcionirani.

Sada je vjerojatno shvatio da ne može ulaziti u škole, ali, kao što vidimo, ne odustaje od želje za iskorištavanjem djece za samopromociju i još se time i ponosi. Njemu uopće nije važno što će poslije biti s tom djecom, komentirala je Milas Klarić za Jutarnji.

Nakon što je prijavu ravnatelja škola o Pernarovu nasilnom ulasku u prostore škola proslijedila DORH-u, pravobraniteljica se nada da će većina učenika znati prepoznati o čemu je tu zapravo riječ. Pozvala je roditelje da utječu na djecu i podsjete ih na da je obrazovanje njihovo pravo.

Legitimno je da se neki roditelji i djeca slažu s političkim ciljevima koje zastupa Ivan Pernar, ali škola nije mjesto za takvo djelovanje i ničim se ne može opravdati pozivanje učenika na izostanak s nastave, kaže pravobraniteljica, ističući da od Ministarstva znanosti očekuje da pomogne zaposlenicima škola kako bi se lakše nosili s ovim neočekivanim problemom.

Državno odvjetništvo u suradnji s policijom utvrđuje okolnosti prijava ravnatelja srednjih škola protiv Pernara. Pernar je, naveli su ravnatelji u dopisu, prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o odgoju i obrazovanju te Konvenciju o pravima djeteta.

Najnovije

Još iz rubrike