27.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pravobraniteljica za djecu nastavlja po svome, kao i Pernar, policija radi izvide,...

Pravobraniteljica za djecu nastavlja po svome, kao i Pernar, policija radi izvide, ministarstvo kritizira….

“Ne bih htjela da se u ovom društvu pošalje poruka da svi građani RH nisu jednaki i da postupanje saborskog zastupnika ne podliježe istim propisima kao prema svim građanima RH”, kaže pravobraniteljica Ivana Milas Klarić za Novu TV.

Policija na temelju dojava provodi izvide o slučaju saborskog zastupnika Ivana Pernara, koji je neovlašteno ulazio u škole te na javnom Facebook profilu objavljivao fotografije maloljetnih učenika. Postupak nadzora pokrenula je i Agencija za zaštitu osobnih podataka, a ponovno se oglasila i pravobraniteljica za djecu te pozvala predsjednika Sabora Božu Petrova i ministra Pavu Barišića da reagiraju.

Facebook profil saborskog zastupnika Pernara i dalje je pun fotografija maloljetnih učenika. Pernar kaže da učenici njega zovu, a iz Agencije za zaštitu osobnih podataka poručuju: “Temeljem prikupljenih informacija i činjenica, sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka Agencija nastavlja nadzorno postupanje po predmetnoj obradi osobnih podataka maloljetnika, prvenstveno u svrhu utvrđivanja pravnog temelja za disponiranje njihovim osobnim podacima”.

Pravobraniteljica za djecu zahtijeva reakciju vlasti.

“Mene bi veselilo kad bi se javno oglasio ministar znanosti i obrazovanja, pa i predsjednik Sabora, u smislu reakcije na posve neprimjereno ponašanje jednog saborskog zastupnika”, kazala je Ivana Milas Klarić.

Božo Petrov jučer nije htio komentirati slučaj, a danas do predsjednika Sabora Nova TV nije mogla doći.

“Ne bih htjela da se u ovom društvu pošalje poruka da svi građani RH nisu jednaki i da postupanje saborskog zastupnika ne podliježe istim propisima kao prema svim građanima RH”, kaže Milas Klarić.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jučer su novinarima Nove TV rekli da će ispitati okolnosti slučaja, a danas su se oglasili priopćenjem.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje zbog ovih događaja i zlouporabe djece u političke svrhe. Ministarstvo će uputiti preporuku školama kako se ponašati prilikom neovlaštenog ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova. (…) Zaključno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva sve aktere u društvu na zaštitu prava i interesa djece i u odgojno-obrazovnom procesu.”

Na policiji je sad da utvrdi imaju li postupci zastupnika Pernara, kojeg štiti saborski imunitet, elemanata kaznenog ili prekršajnog djela.

Najnovije

Još iz rubrike