Ovo je prva zemlja u kojoj su psi dobili pravni status kao i djeca!

Aljaska je prva država koja tretira ljubimce kao dijecu u slučaju brakorazvodnih pranica!

– Siguran sam da većina ljudi, koji usvajaju pse ili mačke, ili neku drugu vrstu kućnog ljubimca, vide njih kao dio svoje obitelji, rekao je Bobby Poth koji je i sam vlasnik dva psa.

Njega, kao i ostale ljude koji žive na Aljasci, veseli činjenica da je u njihovoj zemlji usvojena odredba prema kojoj kućni ljubimci i djeca imaju jednak pravni status.

To znači da, ako se supružnici odluče na razvod, a ne mogu se dogovoriti oko toga kome će pripasti kućni ljubimac, sudac donosi odluku. Sudac prije svega donosi odluku koja je u dobrobiti životinje, a ne njenih vlasnika!

Ako odluči, na primjer, da je za životinju tako najbolje, sudac može naložiti da se i nakon razvoda o ljubimcu moraju brinuti obje strane. Kako bi životinju zaštitio od zlostavljanja ili zanemarivanja, zakon propisuje da se u takvim situacijama ljubimac može oduzeti udomiteljima i smjesti u sklonište za životinje. Naravno, o trošku vlasnika.

U većini europskih i svjetskih država, psi se nakon razvoda tretiraju kao imovina. Kao lampa ili krevet. Aljaska je prva država koja tretira ljubimce kao djecu u slučaju brakorazvodnih parnica!

– Aljaska je upravo postala prva država koja zahtijeva od suda da “uzme u obzir dobrobit životinja” i očekuje od sudstva da odrede zajedničko starateljstvo nad ljubimcima, baš kao što smo to moj partner i ja napravili nakon razvoda, rekao je Bobby!

aljaska-foto-ap-1395590154-467175

Facebook Komentari