U Novskoj u tri godine više stipendija nego u prethodne 23 godine

Ad

Piše: Dražen Prša

Osim stipendija, za koje je u 2015. izdvojeno 1,5 milijun kuna, a u tri godine mandata Vlade Klasana 5,7 milijuna, Novska sa po dvije tisuće kuna sufinancira upisnine polaznicima novoustrojenog Visokog učilišta Nikola Šubić Zrinjski.

Uz Novsku, za svoje studente i učenike najviše u Hrvatskoj izdvajaju Imotski, Pregrada, Čakovec, Trilj, Labin, Pakrac, Novi Marof, Buzet, Donji Miholjac i Donja Stubica

Drugu godinu za redom, po istraživanju gradonačelnik.hr-a, Grad Novska uvjerljivi je prvak Hrvatske po proračunskim izdvajanjima za stipendije i školarine.

U 2014. Novska je tako za svoje školarce i studente izdvojila gotovo pet posto proračuna, dok je u 2015. (po podacima Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna) ovo izdvajanje nešto smanjeno – na 3,59 posto ukupnog proračuna, ali i dalje uvjerljivo iznad ostalih gradova.

Drugi je, naime, sa 3,08 posto izdvajanja Grad Imotski, potom Pregrada sa 2,38 te Čakovec sa 1,92 posto izdvajanja iz proračuna za stipendije i školarine.

No, ono što je puno zanimljivije od ovih brojki su definitivno cifre koje ilustriraju drastičnu promjenu odnosa i politike prema obrazovanju samog Grada Novske. Naime, od 2013. godine, kada je na vlast došao aktualni gradonačelnik Vlado Klasan, Novska je stipendirala 1257 učenika i studenata, dok je prije toga, u pune 23 godine Grad stipendirao njih – 114.

Bivša vlast je, objašnjavaju nam u Gradu, dodjeljivala prosječno 10-ak stipendija godišnje, i to temeljem natječaja s čak 12 kriterija.

Klasan je, pak, ukinuo sve te kriterije, komplikacije i procedure, a Grad sada dijeli stipendije svim redovnim studentima i školarcima koji imaju prebivalište u Novskoj i ne primaju stipendiju po nekoj drugoj osnovi.

Ukupno je bivša vlast, kažu u Gradu, od 2005. do 2013. za stipendije izdvojila 2,4 milijuna kuna, a aktualna je u protekle tri i pol godine izdvojila više nego dvostruko – 5,7 milijuna kuna. Samo u 2015., koja je tema ove analize, izdvojeno je 1,5 milijun kuna. Iznos učeničke stipendije je 320, a studentske 560 kuna.

Osjetljivost i motiviranost gradonačelnika Novske prema studentima osobne je prirode. Naime, kako nam je rekao, odlučio je promijeniti politiku i pokrenuti inicijativu za dodjelu stipendija jer i sam potječe iz siromašnijeg okruženja, te se tijekom mladosti i vlastitog školovanja susretao s nedostatkom financijskih sredstava.

Također, dodaje, kroz stipendije nastoji poticati izvrstnost i dodatno motivirati učenike i studente na postizanje što boljih rezultata.

Također, gradonačelnik Klasan s ponosom ističe kako je, prvi put u povijesti Grada Novske, uspio uspostaviti i visoko školstvo.

Naime, od 2015. godine u Novskoj djeluje Visoka škola Nikola Šubić Zrinksi, a Grad sa 2.000 kuna sufinancira upisnine polaznicima, za što se godišnje izdvoji 56 tisuća kuna.

Kao što smo već naveli, iza Novske, po ulaganjima u stipendije ističu se Imotski, Pregrada te Čakovec koji je, pak, sa izdvojenih dva milijuna kuna četvrti grad u Hrvatskoj, uključujući i velike gradove, s najvećim apsolutnim iznosom izdvojenim za stipendije.(Gradonačelnik.hr)

Facebook Komentari