Srbija se naoružava: I Bjelorusija joj daruje MIG-ove, ali i protuzračni sustav BUK, a pregovaraju o S-300

Nakon Rusije, Srbiji će i Bjelorusija darovati zrakoplove tipa MiG-29 te protuzračne sustave BUK, izjavio je srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević.

Isporuka osam zrakoplova očekuje se iduće godine, a kao i u slučaju s ruskim migovima, Srbija će platiti remont i modernizaciju.

buk

Zoran Đorđević naglašava da je do tog, za Srbiju vrlo važnog aranžmana došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, za posjeta delegacije Vlade Srbije Minsku.

“Bjelorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuvali te tehnologije već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinski strojevi bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije. Moguća je suradnja s FAP-om”, rekao je Đorđević.

Srbijanski ministar kaže i da postoji veliki prostor za suradnju kada su u pitanju remonti i modernizacije raznih sustava naoružanja ruskog porijekla.

“S druge strane, oni su zainteresirani za raketna goriva i još neke proizvode naše namjenske industrije. Također, pokazana je inicijativa za osnivanje zajedničkih srbijansko-bjeloruskih firmi iz oblasti obrambene industrije, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim, kao što su Rusija i države EU”, objašnjava Đorđević.

On ističe da će detalji vojne suradnje Srbije i Bjelorusije biti dogovarani od svibnja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tijela za suradnju u području obrane. Takva tijela već postoje, kada je u pitanju suradnja s drugim državama.

“S Bjelorusijom ćemo razgovarati i o nabavi čuvenih sistema S-300. Riječ je o verzijama S-300 V i S-300 PG, kojima oni raspolažu. Oni jesu i bit će tema naših razgovora, ali, hoće li biti u naoružanju u VS, ovisi od daljih detaljnih analiza i dogovora”, dodao je Đorđević.

Radar-S-300

Podsjetimo, prošlog mjeseca objavljeno je da Rusija daruje Srbiji šest korištenih zrakopolova MiG-29, 30 tenkova te 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila.

Facebook Komentari